Prošle godine se iz Hrvatske u Nemačku doselilo 27.772 osoba, što je znatno manje nego godinu dana ranije, kada se broj hrvatskih državljana u Nemačkoj povećao za 35.295, saopštio je danas Državni statistički zavod u Vajsbadenu.

Prošle godine, prvi put otkako je Hrvatska 2013. ušla u Evropsku uniju, broj doseljenika iz Hrvatske bio je u padu u odnosu na godinu ranije.

Krajem prošle godine u Nemačkoj je živelo 395.665 državljana Hrvatske, što je 170.694 više nego krajem 2012, poslednje godine u kojoj Hrvatska nije bila član Europske unije, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ - Hrvatska svetski rekorder u manjku radne snage

Najviše hrvatskih državljana, njih 117.660, živi u saveznoj pokrajini Baden-Virtenberg.

Po broju stranaca, Hrvatska se nalazi iza Turske, Poljske, Italije, Sirije i Rumunije.

U Nemačkoj je 2018. živeo rekordan broj stranaca, a njihov broj se u prošloj godini povećao za oko 292.000, pa sad iznosi 10,9 miliona.

PROČITAJTE JOŠ - Austrija u strahu od “invazije” Hrvata

U toj zemlji je krajem 2018. bilo nešto manje od 83 miliona stanovnika, od kojih je 10,9 miliona stranaca.

Ako se posmatra ukupan broj tzv. stanovnika sa migrantskom pozadinom, u koje spadaju i stranci, nemački državljani stranog porekla, kao i etnički Nemci koji su se nakon raspada istočnog bloka doselili u Nemačku, onda je njihov broj sa 19,7 miliona sada gotovo udvostručen.

Najveći priliv useljenika prošle godine je zabeležen iz zemalja zapadnog Balkana, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Albanije. Porast useljenika iz tih zemalja povezuje se sa zakonom o useljavanju stručne radne snage iz tog dela Evrope, koji je donela vlada u Bonu.

Osim stanovnika zemalja zapadnog Balkana, najveći broj useljenika koji su u Nemačku došli po osnovu radnih ugovora, dolazi iz Indije, Kine i SAD.