SABRALI su se Nikšićani oko imena blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, na manifestaciji upriličenoj njemu, koji je, kako to reče episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, bio obrazac vere, krotosti, uzdržanja i smirenja.

- U posleratnom dobu, on je posvedočio šta znači istinski život, šta znači potruditi se oko svog spasenja i oko spasenja bližnjih, šta znači udaljiti se od svetskog načina razmišljanja i usvojiti um Hristov. Pre nego što je postao srpski patrijarh, kao monah, bio je sveća koja gori i osvetljava prostor oko sebe u narodu njegovom, njegovoj pastvi - kazao je Joanikije.

Protojerej stavrofor Milutin Timotijević, rektor Niške bogoslovije, 29 godina bio je u neposrednoj blizini patrijarha Pavla.

Pročitajte još: Dani patrijarha Pavla u manastiru Blagoveštenje (FOTO)

- Svojim rukama držao je nebo da se ne stropošta na njegov narod. Bio je mudar čovek. U malom telu živeo je duh veliki - kazao je otac Milutin, podsećajući da je dnevni raspored patrijarha bio takav da je ustajao u 4 sata, da bi potom počistio ispred konaka, i već u 6.30 bio u oltaru crkve.

Posle doručka radio je u kancelariji u kojoj je primao posetioce, monahe, sveštenike, građane. I to bez najave. Posle ručka koji bi bio oko 13 sati odlazio je u područje svoga konaka i tamo ručnom testerom strugao drva za ogrev. I to je bila njegova gimnastika. Posle toga bi se bavio intelektualnim radom, čitao je, prevodio, pisao. Tako je nastalo njegovo kapitalno delo kojim je rasvetljavao pitanja naše vere, naglasio je prota Milutin.


Patrijarh je "slobodno vreme" koristio da popravi cipele, zakrpi košulju...

- Krevet mu je bio drveni i to pod slamom ili šašom. Odeća o kojoj je sam vodio računa uvek je bila čista. Imao je lepe mantije, kragna i manžetna bile su bele i uvek čiste, dok mu je košulja bila gruba od zakrpa. Šalili smo se sa njim i bili smo veoma komotni. Patrijarh Pavle više je pripadao Bogu i nebu, nego zemlji. Kad je izabran za patrijarha ostavio nam je u amanet da i mi budemo ljudi - kazao je Timotijević.

Bivši ministar vera u Saveznoj vladi dr Bogoljub Šijaković rekao je da je patrijarh bio duhovan i poučno duhovit.

- Nismo mi izgubili patrijarha Pavla, jer svetinja se ne može izgubiti - rekao je Šijaković.

ZDRAVO SE HRANIO

HRANA patrijarha bila je jednostavna i raznovrsna. Kao čovek koji je studirao medicinu znao je šta je potrebno organizmu za održavanje dobrog zdravlja. Jeo je voće i povrće. Govorio je da se u toku posta kopriva može više jesti, dok spanać ne može, jer on ima oksalnu kiselinu koja se mora ublažiti varenikom. Voleo je salatu od maslačka i crnog sleza. Ribu je jeo od repa, a ne od glave. Govorio je da se u perajima repa nalazi fosfor, a fosfor je hrana za mozak. Meso je jeo samo na prvi dan Vaskrsa i to oko 60 grama. Telesna težina mu je bila oko 40 kilograma i ako bi se desilo da bude malo veća odmah bi smanjivao porcije - ispričao je prota Milutin.