ŽABLjAK - Na Trgu Durmitorskih ratnika u subotu je održan protest u organizaciji Demokrata, DEMOS-a, Crnogorske, nezavisnih intelektualaca.


Ovo je osmi u nizu protest "Gotov je! Ne boj se", čijim održavanjem je nastavljena realizacija Plana vaninstitucionalnog delovanja gore pomenutih političkih subjekata, a koji je imao za cilj osnaživanje građanskih protesta u Crnoj Gori.


Prisutnim građanima obratili su se: Aleksa Bečić, Vladimir Pavićević, Vuko Vlahović i Darko Šljivančanin.


Predsednik Demokrata, Aleksa Bečić, rekao je da je, iako je u jednoj specifičnoj situaciji, imao potrebu da pozdravi okupljene, jer smatra da na taj način najbolje čuva uspomenu na zajedničkog saborca na svim protestima, u svim akcijama svih prethodnih godina i decenija.


Pročitajte još: PROTEST U HERCEG NOVOM: Iz bastiona slobode poručeno da ovo neće biti zaustavljeno (FOTO)


-Čuvajući prirodu, reke, mora, jezera, obale, parkove, mi zapravo čuvamo kosti naših predaka i budućnost naših potomaka. Šta je Crna Gora bez ove divne prirode? Prazna ljuštura. Šta je naš život bez ovih lepota? Besmisao. Zato, ne damo našu prirodu, ne damo Crnu Goru, jer Crna Gora nije koverta, već najepše parče zemlje u Evropi- kazao je Bečić.


Vladimir Pavićević predsednik Crnogorske, kazao je da se predstavnici režima sete nacionalnog bogatstva samo kada treba da ga unovče.


- Njima su naša bogatstva vredna samo onda kada profit završava u njihovim džepovima. Durmitor je naš nacionalni park, naše nacionalno bogatstvo koje je zakonom zaštićeno. Njima to nije prepreka, jer oni nijesu poštovaoci vladavine prava. Oni ne biraju sredstva. Oni su rušitelji institucija naše države, oni potcenjuju crnogorskog građanina koji se pobunio i koji se bori za slobodu i pravdu.Građani Žabljaka su uspeli da odbrane Crno jezero i zato im čestitamo. I kao što će se pobunjeni crnogorski građanin izboriti za pravdu, dostojanstvo i uređenu i demokratsku Crnu Goru, jer mi želimo da u našoj državi postoji red, da vlada zakon i da živimo u društvu znanja i vrednosti - kazao je Pavićević.


Pročitajte još: PROTEST U PLjEVLjIMA: Đukanović mora podneti ostavku, ako to ne uradi samovoljno probuđena svest građana će to učiniti


-Korumpirana vlast hoće da nam oduzme i ovu, jednu od retkih preostalih, oaza netaknute lepote u našoj državi. Betonirali su našu divnu obalu, a sada su se lešinarski ostrvili na sever. Seku nam borove na Žabljaku, a čemprese u Baru. Siledžijski kidišu na građane. Nakon torture njihovih batinaša jedna je trudnica izgubila dete, a jedan goloruki navijač ima povrede opasne po život. Hoće svima nama da oduzmu i ove retke preostale resurse. Oni bi da nam otmu budućnost- poručio je Vuko Vlahović, član Glavnog odbor DEMOS-a.


Darko Šljivančanin jedan od pokretača inicijative „Dalje nećeš moći“ i predsednik Opštinskog odbora Demokrata Žabljak, kazao je da je njihova dužnost da se pobune kada naume da im otmu Durmitor i poklone ga sebi i svojim bliskim saradnicima tajkunima.

Naša je dužnost da se pobunimo kada naume da nam iskopaju Gorske oči. To im nećemo dozvoliti, kao što im nismo dozvolili ni pre nekoliko dana kad smo ih naterali da odustanu od prodaje srca Nacionalnog parka , "Durmitor". Naterali smo ih da odstupe i pokazali im da nisu moćni koliko misle da jesu-kazao je Šljivančanin ističući da na Durmitoru nijedna smreka više neće pasti, što se za DPS ne može reći.


-Vidmo da svoju pohlepu nisu zadovoljili otuđivši naše hotele: "Planinka", "Durmitor", "Jezera" i motel "Korman". Uzeli su nam i Vojno odmaralište "Žabljak", pilanu u Njegovuđi i Žičaru na Štuocu, ali i to im je bilo malo, pa su, posle svega što su nam pojeli, zinuli i na Durmitor i na Crno jezero. Došlo je vreme da im se kaže dosta, dalje neće moći i da im je otac mafije, posledni diktator na tlu Evrope, gotov!"

Nakon završetka skupa, kolona građana, na čelu sa liderima, nezavisnim intelektualcima prošetala je ulicama Narodnih Heroja i Vuka Karadžića.