PROVLADINA "Pobjeda" ovih dana najavila je da priprema izdanje knjige "Početak srpske okupacije - komitska borba i narodna golgota 1918- -1920", autora Slavoljuba Čukića i već izazvala negativne reakcije Srba u Crnoj Gori. Međutim, "Pobjeda" navodi da knjiga "na obuhvatan način, hronološki i faktografski, prati događaje u Crnoj Gori od kraja 1918. do sredine 1920. godine i rasvetljava mnoge nedoumice u vezi komitsko-ustaničke borbe i velikog narodnog stradanja tokom prvih meseci karađorđevićevske strahovlade".

- Ovde se radi o klasičnom državnom projektu i njegovim nekompetentnim, ostrašćenim i dobro plaćenim pseudoistoričarima, koji brutalno falsifikuju nedovsmisleno istorijski utvrđene činjenice - kaže prof. dr Budimir Aleksić, direktor Instituta za srpsku kulturu. - Ipak, najbolja negacija za ovu "Pobjedinu" paštvilu je stručni rad Miodraga Vukovića, koji je ostao u spisima Istorijskog instituta Crne Gore 1997, dugogodišnjeg šefa poslaničkog kluba DPS-a. U tom tekstu on obrazlaže ideju jedinstva Crne Gore i Srbije naglašavajući da je Podgorička skupština rezultat izražene volje naroda Crne Gore.


PROČITAJTE JOŠ - Knjiga će preživeti novo doba


Predsednik Udruženja "Pokret sloboda narodu" Boško Vukićević kaže da je sama naslovnica knjige, tj. fotografija na njoj, grubi i podli falsifikat!

- Na njoj je predstavljena majka u žalosti, a njena nesreća je, kako sugeriše naslov knjige, produkt izmišljene "srpske okupacije Crne Gore (1918-1920)". Na originalnoj fotografiji majka tuguje na Tarabošu (Skadar), 1913. godine zajedno sa sinom, na grobu svog poginulog muža. Na falsifikovanoj fotografiji sin je "kropovan" - navodi Vukićević.

Reakcije na društvenim mrežama su brojne, a na falsifikat je prva ukazala fejsbuk-stranica - Istorija srpske Crne Gore.


FILOZOF

AUTOR sporne knjige Slavoljub Čukić, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Klasičnoj filozofiji. Bio je angažovan na Radiju Crne Gore, a potom u Vijestima kao urednik Arhiva i nauke. Od septembra 2015. radi u "Pobjedi" na mestu urednika feljtona. Pre tri godine objavio je knjigu "Izdaja o kojoj su ćutali cijeli vijek".