Delegacija NR Kine, koju predvodi premijer Li Kećijang, doputovala je u Dubrovnik, na dvodnevni samit 16+1 u okviru kojeg će biti održan poslovni forum zemalja srednje i istočne Evrope i Kine, a Srbiju će predstavljati premijeka Ana Brnabić.

Inicijativu 16+1 Kina smatra integralnim delom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

Premijer Kine doputovao je u Dubrovnik iz Zagreba, gde je juče, tokom svoje prve zvanične posete Hrvatskoj, imao susrete sa najvišim državnim zvaničnicima, predsednicom, premijerom i predsednikom parlamenta, Kolindom Grabar Kitarović, Andrejem Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem.

PROČITAJTE JOŠ - KINESKI PREMIJER U HRVATSKOJ: Otvorićemo dijamantsko razdoblje

Predstavnici dve vlade potpisali su nekoliko bilateralnih sporazuma.

U Dubrovnik su stigli i šefovi 16 država srednje i istočne Evrope.

Bezbednosne mere su na najvišem niovui angažovano je oko 900 policajaca. Za danas je predviđen obilazak gradilišta Pelješkog mosta, koji gradi kineski konzorcijum China Road and Bridge Corporation .

Biće, kako je najavljeno, postavljen 128 metara visok pilon, najduži na mostu.

Ugovor o izgradnji mosta koji će povezivati kopno s poluostrvom Pelješac i pristupnim putevima, vredan je 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a), a potpisan je 23. aprila prošle godine.

Značajan deo sredstava, 85 odsto izgradnje Pelješkog mosta biće finansirano iz sredstava EU.
Pelješki most biće dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imaće četiri saobraćajne trake, a njegova će gradnja trajati 36 meseci.

U petak se u Dubrovniku održava skup "Kina + 16".

Kineska delegacija s obzirom na brojnost je smeštena u više dubrovačkih hotela.