AKO granice Evrope nastave da se hermetički zatvaraju za prolaz migranata, i BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju svoje granice prema istočnim susedima, rekao je danas predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić, govoreći o problemima s migrantima.

- Pratićemo situaciju. Već smo zatražili od Predsedništva BiH da nam odobri angažovanje pripadnika Oružanih snaga, ali inženjerskih jedinica, dakle ne pripadnika s oružjem, nego onih koji će sprečiti nelegalne prelaze preko kojih dolazi do nelegalnog prometa migranata iz Srbije - kazao je Zvizdić.

PROČITAJTE JOŠ: AKO KRENU DA NAM MENjAJU IME, ZVAĆEMO SE RS - ZAPADNA SRBIJA: Dodik i Vučić o pokušaju osporavanja naziva Republike Srpske

Prema Zvizdićevim rečima, proces kretanja migranata se još uvek kontroliše, ali ne zna se šta će se desiti ako krene novi talas iz Grčke.

- Pratićemo situaciju i naravno da ćemo sve više zatvarati granice BiH prema istoku, ako granice BiH prema zapadu budu zatvarane - naveo je predsedavajući Veća ministara BiH.

Dodao je da je smanjen priliv ljudi koji su kao turisti dolazili u Srbiju, a onda kao migranti prelazili u BiH i oštro demantovao da je reč o hiljadama potencijalno opasnih terorista koji se vraćaju u BiH iz Sirije.

NEIZVESNO Da li su izbeglice u Grčkoj pretnja za Balkan

- Vratilo se do sada 46, još uvek se u Siriji nalaze oko 104 državljanina BiH, od čega je 58 žena i dece. Mi ćemo ih preuzimati u saradnji i dogovoru sa našim međunarodnim partnerima - naveo je Zvizdić.

Stvar je, ponovio je on, još uvek pod kontrolom, ali ne garantuje da će tako ostati ako je istina da će Grčka otvoriti granice i pustiti desetine hiljada migranata da krenu prema Balkanu i balkanskoj ruti.

ISTINE I LAŽI OKO BROJKI

ZVIZDIĆ je istakao da nije istina da je u BiH 200.000 migranata, niti da je ušlo 200.000 migranata. Od januara 2018. godine do danas ušlo je oko 26.000, ali ih je trenutno manje od 4.000 u BiH.