DOK aktuelna vlast u Crnoj Gori smatra da se politička kriza može rešiti jedino dijalogom u institucijama sistema ne uličnim protestima, od oponenata -organizatora građanskih protesta i parlamentarne opozicije stiže odgovor. Nenasilne akcije, blokada institucija, protesti širom Crne Gore samo su deo budućih aktivnosti učesnika građanskih protesta koji će se iz Podgorice preseliti i u druge centre. U subotu je počelo "opkoljavanje" institucija i vršenje pritiska na njih, jer su organizatori "Odupri se - 97.000" ovog puta protest održali na platou ispred Skupštine Crne Gore. Ostavke državnog vrha -predsednika, premijera, tužilaštva, Saveta Javnog servisa, direktora TVCG, formiranje tehničke vlade koja će stvoriti uslove za fer i slobodne izbore, glavni su zahtevi učesnika protesta. Akcije nenasilnog otpora koji će započeti i ostalim danima, a ne samo subotom, najavio je Nikola Grdinić.


Pročitajte još: ĐUKANOVIĆU, GOTOVO JE: Demonstranti najavili nove metode otpora


- Nećemo odustati od smene režima - poručio je Grdinić, dodajući da okupljeni građani ne treba da obraćaju pažnju "na ono što pričaju DPS i Duško Knežević" i da ne dozvole da ih poljuljaju.

To je bio zapravo njegov odgovor na kritike koje je vlasnik "Atlas grupe" Knežević upućivao organizatorima protesta navodeći da se "Đukanović ne ruši zabavama i pesmicama". Takođe je kazao da Džemal Perović ne može da vodi proteste već taj posao mora preuzeti "snažna ličnost koja bi predsednika države naterala u Spuž ili u bekstvo u inostranstvo".

Demonstranti su se okupili na platou ispred Skupštine, a zatim održali protestnu šetnju Ulicom slobode pored zgrade VDT, Bulevarom Ivana Crnojevića, zatim Ulicom Stanka Dragojevića pored zgrade Vlade i nazad do Skupštine. Ovog puta nije najavljen datum narednih protesta već je naglašeno da će se to desiti uskoro, zajedno sa planom svih ostalih akcija građanske neposlušnosti.

Ispred državnih institucija, kao i minulih protesta, nalazili su se pripadnici policije "naoružani" opremom za razbijanje demonstracija, a pripremljeno je bilo i vozilo sa vodenim topom.


ODBOR ČEKA POVRATAK OPOZICIJE

NA bojkot rada predstavnika opozicije u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva juče je reagovao šef poslaničkog kluba DPS, Nikola Rakočević, odbacujući njihove ocene da je rad Odbora bez učešća opozicije obesmišljen bojkotom opozicionara.

- Radne grupe u okviru Odbora će uskoro imati pripremljene predloge određenih izbornih zakona, koji će čekati povratak opozicije - saopštio je Rakočević.