Politička platforma Hrvatski suverenisti danas je predstavila listu za izbore za Evropski parlament, a na čelu te liste je Ruža Tomašić, aktuelna evroparlamentarka poznata po antisrpskim stavovima, koja je uverena da će ta lista osvojiti dva mandata na glasanju krajem maja.


Hina prenosi da je Tomašićeva istakla da su temelji Hrvatskih suverenista bogoljublje, domoljublje i čovekoljublje.


Navodi se da politička platforma Hrvatski suverenisti okuplja stranke Hrast i Hrvatsku konzervativnu stranku, građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" i "Hrvatski bedem", kao i više udruženja civilnog društva, a "zalaže se za očuvanje tradicionalnih vrednosti i kulture Hrvatske sa naglaskom na instituciju porodice".Oni se, između ostalog, zalažu da se Srbija blokira na putu ka EU dok ne isplati odštetu Hrvatskoj za navodnu agresiju.


Hina navodi i da se zalažu za kontrolu granica u okviru koje će država moći da odlučuje ko i pod kojim uslovima ulazi u Hrvatsku.


"Borićemo se za Evropu kao zajednicu suverenih država članica, a isto tako i protiv centralističke, federalne, birokratske i nadnacionalne EU koju zagovaraju Plenkovićevi i Vučićevi ''narodnjaci'' (Evropska narodna partija) zajedno sa koalicionim partnerima socijalistima", kazao je portparol Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre, pomenuvši premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.


On je dodao je da se njihov pokret zalaže za "blokiranje Srbije u EU dok Srbija ne isplati ratnu odštetu za srbočetničku agresiju na Hrvatsku i dok ne prizna tu istu agresiju".


Saborski poslanik stranke Hrast Hrvoje Zekanović poručio je da Hrvatska ne koristi priliku da kao članica EU blokira Srbiju u pristupnim pregovorima, ali i poručio da hrvatski nacionalni interes mora da bude na prvom mestu.


"Srbija ne sme da uđe u EU dok se ne reše otvorena pitanja sa Hrvatskom", zaključio je Zekanović.