Slovenački mediji objavili su da iza prisluškivanja slovenačkog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom iz Ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik 2015. godine stoji Davor Franić, sekretar i šef kabineta direktora SAO Daniel Markić.


To je objavio slovenački portal 24ur.si navodeći da je Franić poznat kao "mehaničar Davor" iz afere "Špijuni" s pokušajem vrbovanja selefija za prebacivanje oružja u BiH, prenosi Radio Sarajevo.

Portal tvrdi da je Franić odgovoran za niz skandala i pretnji koje je vršio po uputstvima hrvatskog rukovodstva i podseća na objavu zagrebačkog "Večernjeg lista" iz 2015. godine koji je pisao da poseduje audiosnimke koji pokazuju da je postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Hagu u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije izašao iz okvira normalnog ponašanja u arbitražnom postupku.


PROČITAJTE JOŠ: Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog granice

Kako se navodi, ovoga puta, uprkos brojnim pretpostavkama kako iza svega stoji američka ili nemačka obaveštajna služba, te da time disciplinuju Sloveniju zbog "koketiranja s Rusijom", slovenački mediji sada navode da iza ilegalnog prisluškivanja kontinuirano stoji SOA, a da je Franić, kao i u aferi u BiH bio vođa operacije.


Dragan Lozančić


Portal navodi kako je prva naznaka da SOA stoji iza aktivnosti u Sloveniji bila izjava bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je ranije rekao da SOA i tadašnji direktor Dragan Lozančić treba da dobiju državnu nagradu za svoj rad u arbitraži.

Lozančić je imenovao tada malo poznatog Franića za šefa svog kabineta, dok SOA u svojim godišnjim izveštajima za 2015, 2016. i 2017. uopšte ne pominje aktivnosti u Sloveniji ili na području arbitraže.

Slovenački mediji navode da iza Franića stoji Božo Petrov, lider MOST-a i bivši predsednik Hrvatskog sabora, koji je "politički kum Franića".