Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović primila je danas članove tzv. Počasnog blajburškog voda (PBV), organizatora komemoracije ustašama na Lojbaškom polju, među kojima je bio i jedan koji je svojevremeno osuđen za ubistvo, prenosi Index.

Kako piše hrvatski portal, reč je o Boži Vukušiću, nalogodavcu ubistva jugoslovenskog gastarbajtera Jusufa Tatara 1983. godine u Karlsrueu.

Vukušić je osuđen na doživotni zatvor, ali je odležao samo osam godina. Prilikom nedavnog gostovanja na HRT-u, on je rekao da je odmah po puštanju iz zatvora počeo da radi u hrvatskoj državnoj službi, i to u MUP-u, a zatim u Saboru u Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava i u vreme Račanove koalicijske vlasti.

PROČITAJTE JOŠ - Kitarović "Za dom" bila u zabludi

Očito, ocenjuje Index, Vukušićeva prošlost ne smeta Kolindi Grabar Kitarović, te ga smatra relevantnim sagovornikom za razgovor o organizaciji skupa na Blajburgu.

Kako se dodaje, članovi tzv. PBV-a pozvali su hrvatsku predsednicu na Blajburg 18. maja, ali im ona nije potvrdila da će doći.

"Predsednica Grabar-Kitarović zahvalila je na pozivu i naglasila važnost dostojanstvenog odavanja počasti nevino stradalima", stoji u saopštenju iz kabineta hrvatske predsednice.

PROČITAJTE JOŠ - Komemoracija ustašama u Blajburgu će ipak biti održana?

Glavni sekretar tzv. PBV Tomas Baumgartner izviestio je da su u kontaktu sa austrijskim vlastima kojima su predali sve što je potrebno kako bi se komemoracija održala.

Twitter@KolindaGK

Upitan jesu li tražili dozvolu austrijskih vlasti, Baumgartner je rekao da im dozvola ne treba jer se radi o crkvenom obredu, a komemoracija se održava na posedu u vlasništvu tog voda.

"Jedino se moramo držati austrijskih zakona. Oni imaju sad jedan novi zakon od 1. marta i ja se nadam da će se svi koji dolaze tamo držati toga zakona i da neće praviti nerede kao što je nekad bilo", rekao je.

Baumgartner smatra da na komemoraciji neće biti incidenata ali će, kao i svake godine, biti provokatora.