POVRATNICI u srpsko selo Bastasi kod Bosanskog Grahova u Federaciji BiH, braća Milovan i Žarko Kalaba, ovog leta, posle dvadeset godina, konačno bi trebalo da dobiju svoj krov nad glavom. Oni su do sada živeli bez struje i vode, jer roditeljsku kuću koja je porušena tokom "Oluje" nisu uspeli da obnove.

Pomoć nisu dobili ni od lokalne vlasti, niti od bilo koje druge državne institucije u Kantonu 10 i Federaciji BiH, pa su njihove komšije odlučile da im stvore bar minimalne uslove za život. Najpre im je Nenad Kovljenić iz susedne Nuglašice obezbedio hranu i novac kako bi mogli da prezime u kući svojih rođaka, a onda je počela velika akcija sakupljanja novca za obnovu kuće. Akciju su preuzeli braća Zoran i Goran Rudić, takođe iz Nuglašice, i svim srcem se potrudili da na raznim stranama sakupe pomoć. I uspeli su, pa su ovog proleća počeli radovi na obnovi kuće za Žarka i Milovana Kalabu.

Pročitajte još - 21 GODINA OD STRADANjA SRBA: Danas u Srbiji obeležavanje "Oluje"

- Sakupili smo oko 4.000 maraka i kupili potreban građevinski materijal kako bi izlili prvu ploču na njihovoj nedovršenoj kući, čija je gradnja počela pre "Oluje". Pilana "Jami" iz Drvara poklonila je deo potrebne građe, a ciglana "Brik" iz Bosanskog Grahova 480 blokova za zidanje. Kupljeno je još 1.280 blokova, tako da pripremamo postavljanje prve betonske ploče - izveštavaju Zoran i Goran Rudić, koji ulažu i svoj rad na obnovi kuće Kalaba.

Akciju su podržali Bastašani sa svih strana: iz Austrije, Švajcarske, Beograda, Novog Sada, Aranđelovca, Majdanpeka, Požarevca i posebno Kikinde, gde ih je najviše. Za težak položaj Kalaba saznali su brojni ljudi poreklom iz Donjeg livanjskog polja, gde su i Bastasi.

NEVOLjA

MILOVAN i Žarko Kalaba posle "Oluje" izgubili su roditelje i starijeg brata. Do sada su im najviše pomagali bliski rođaci.

ZADOVOLjNI ODZIVOM

- ZADOVOLjNI smo odzivom. Novčane priloge uplatili su i oni koji su samo poreklom iz Bastasa, a tamo nikada nisu živeli. Priloge su dali i oni koji ne poznaju braću Kalabe i nikada nisu ni bili u Bastasima, ali su iz Donjeg livanjskog polja, kao što su Ivetići iz Kazanaca, ali i naši rođaci Rudići iz Mrkonjić Grada koji su sakupili oko 1.000 maraka. Akcija se nastavlja i svaka pomoć i dalje je dobrodošla - poručuju Rudići.