SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA


Istoričar Dejan Ristić održaće u Severnoj Makedoniji od 3. do 5. aprila ciklus predavanja na temu „Kulturno nasleđe – spona među narodimaˮ.

Prvo predavanje, na temu „Kulturno nasleđe – spona među narodimaˮ, kako je najavljeno, biće održano 3. aprila u 10 sati na Filozofskom fakultetu u Skoplju, potom istog dana u 18 sati u Biblioteci „Tane Georgievski" u Kumanovu. Treće predavanje, biće održano 4. aprila u 19 sati u Centru za kulturu u Bitolju. završno predavanje, na istu temu najavljeno je 5. aprila u 19 sati u zdanju Opštine u Ohridu.

Izuzetno bogatstvo kulturne baštine (arheološki lokaliteti, prostorne kulturno-istorijske celine, bogomolje, utvrđenja, javni spomenici, bojišta, vojni memorijali i mesta stradanja, arhivi, biblioteke, muzeji, galerije i dr.) čine Balkansko poluostrvo prepoznatljivim u evropskim i svetskim okvirima, ukazuje istoričar.

Kulturno nasleđe, u sva tri svoja pojavna oblika (pokretno, nepokretno i nematerijalno), predstavlja jedan od temelja identiteta, ali i, kako dodaje, nepresušan obrazovni, naučni, umetnički, privredni i turistički resurs.

Pročitajte još - Istoričar Dejan Ristić: Srbi imaju bogato kulturno nasleđe, ali je potrebno da ga očuvaju


Pod pomenutom temom Ristić podseća šta čini naše zajedničko kulturno nasleđe? Na koji način ono predstavlja sponu među narodima i zašto bi ga trebalo posmatrati kao bogatstvo u različitostima? Koliko poznajemo, na koji način čuvamo i kako upravljamo sopstvenim kulturnim nasleđem. I, šta je ono što predstavlja svetsku vrednost, odnosno - po čemu Balkansko poluostrvo može biti prepoznatljivo na svetskim kulturnim i turističkim mapama, šta bi to mogao biti naš zajednički kulturni proizvod...