Lider paravojne slovenačke grupe "Štajerska garda" Andrej Šiško osuđen je na šest meseci zatvora zbog pokušaja podrivanja ustavnog poretka.


Njegov saradnik Matej Lesjak dobio je uslovnu kaznu od tri meseca zatvora, prenosi STA.


Sudija Okružnog suda u Mariboru Vanja Verdal Kokol naložila je da Šiško (49) bude pušten iz pritvora danas nakon šestomesečnog pritvora, a vreme provedeno u pritvoru uračunaće mu u kaznu.


Sudija je obrazlažući presudu navela da je Šiško pokušao da podrije ustavni poredak na više načina, uključujući i pretnje tadašnjem premijeru Miru Ceraru 2017., kao i osnovanje paravojne formacije Štajerske garde u septembru 2018. godine.


PROČITAJTE JOŠ: POSLE SKANDALA U SLOVENIJI: Uhapšeni članovi paravojne Štajerske garde


"Demokratsko društvo ne bi trebalo da se uzima zdravo za gotovo i može biti ugroženo. Zato se moraju postaviti jasne prepreke kako bi se sprečilo podrivanje njegovih temelja", navela je sudija.


Šiško, lider vanparlamentarnog pokreta Ujedinjena Slovenija i Lesjak, bivši član opozicone Slovenačke demokratske stranke, uhapšeni su u septembru nakon objavljivanja video snimka o vežbi ove paravojne grupacije u šumama Slovenije.


Obojica su tvrdila da je kampanja samo provokacija sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na, kako kažu, problematično funkcionisanje slovenačke politike, masovnih medija i bezbednosnog sistema.


Sudija je zaključila da je namera vežbe bila širenje ideja koje Šiško propagira kako bi privukao sledbenike nezadovoljne radom vlade.