PETAR Ćuković, bivši direktor Narodnog muzeja na Cetinju, neće odgovarati za poharu ove institucije jer je nastupila zastara za krivično delo za koje je bio osumnjičen, saopštili su iz cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva. Sada je jedini pod sumnjom za nestanak oko 9.000 predmeta Pavle Pejović, takođe jedan od bivših rukovodilaca ove institucije.

Tokom sprovođenja istrage, tužilaštvo je od Osnovnog suda na Cetinju tražilo odobrenje da se pretresu stanovi koje koriste Ćuković i Pejović, jer je smatralo da bi se možda mogao pronaći deo nestalih predmeta. Međutim, po oceni suda, te pretpostavke nisu bile dovoljne da se izda nalog za pretres stanova.


PROČITAJTE JOŠ: SPREČENO KRIJUMČARENjE: Pljevljak prevozio pet migranata

Krivični predmet zbog nestanka više hiljada dragocenosti, vrednih eksponata i istorijskih dokumenata, formiran je po krivičnoj prijavi Aleksandra Berkuljana, zaposlenog u Narodnom muzeju, koju je podneo pre nekoliko godina. Pljačka kulturnog blaga Crne Gore još potresa crnogorsku javnost. Među nestalim predmeta su Njegošev sat sa brilijantima, njegov sto čije noge je testerom prepolovio jedan političar, krevet kralja Nikole i drugi nameštaj, zlatno i srebrno posuđe i druge vrednosti.

PROČITAJTE JOŠ: PROMENA POLA U CRNOJ GORI: Od đetića besplatno đevojka

O ovom skandalu čulo se i na drugoj strani Jadrana, pa su Italijani, u međuvremenu, iskazali brigu za eksponate koji su pre više decenija ustupljeni Narodnom muzeju, a koji nikada nisu vraćeni Rimu. Ne zna se da li su se nalazili u izložbenim postavkama muzeja, kao i da li je neki od njih nestao ili bio oštećen. Ambasada Italije u Podgorici od nadležnih u Crnoj Gori zatražila je odgovor na pitanje u kakvom su stanju muzealije o Jeleni Savojskoj, kao i preostalih 15 predmeta koje je Vlada Italije 1984. ustupila Crnogorcima, podvlačeći da oni pripadaju Predsedništvu Republike Italije.

- Ova priča je aktuelizovana pre nekoliko meseci, a radi se o predmetima koje su Italijani ustupili Narodnom muzeju pre 35 godina, što je zavedeno u ugovoru. Dakle, ne radi se o poklonu ili donaciji. Problem je sada što muzej ne raspolaže ugovorom, pa se stvara ozbiljan problem jer se taj dokument morao sačuvati. Normalno je da Italijani kao legalni vlasnici predmeta traže objašnjenje šta je sa ugovorom, kao i u kakvom su stanju muzealije - kazao je Berkuljan.

Petar Ćuković, bivši direktor Narodnog muzeja Foto Vijesti

POSTAMENT KRALjA ALEKSANDRA

PAVLE Pejović treba da odgovori gde je završio veliki mermerni postament spomenika kralja Aleksandra koji se nalazio na Cetinju, a koji su 1941. godine srušili fašisti. Veliki mermerni blokovi su se nalazili u dvorištu Biljarde koja je u sastavu Narodnog muzeja Crne Gore, a vajar Pavle Pejović, doskorašnji direktor Narodnog muzeja Crne Gore, odneo je ove blokove, od kada im se gubi trag. Prema informacijama koje imam, on je blokove prodao nekom kamenorescu u Trebinju koji se bavi izgradnjom grobnica - kaže Jovan Markuš, publicista i istraživač istorije.