NEKADAŠNjI šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, koji je sa još 13 osoba optužen za pokušaj "državnog udara" na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine, u završnoj reči pred većem Višeg suda u Podgorici, rekao je da je neosnovano uhapšen i da u samici spuškog zatvora boravi punih 892 dana!

- Moralno se osećam krivim što sam bio nesmotren i nesvesno dozvolio da budem prevaren i doveden u zabludu od strane svedoka saradnika Saše Sinđelića, jer nisam proniknuo njegove namere - rekao je Dikić u svojoj završnoj reči. - Nikada nisam i neću učestvovati u nekakvim kriminalnim planovima i krivičnim delima za koja sam optužen. Sinđelić me je doveo u zabludu jer je bukvalno sve što je radio, pripremao u odnosu na plan koji je sprovodio u Crnoj Gori. I to sakrio od mene. Sa druge strane je smišljeno i planski molio da obiđem neki protest u Podgorici na kojem će i on biti. Obećao je da neće biti nikakvih incidenata, krijući od mene da je tajno pripremao sukobe.

Božo Milonjić, advokat Branke Milić, zatražio je od suda oslobađajuću presudu. On je podsetio da je sve vreme potencirala da je protiv nje nezakonito određen pritvor, da je ona ukazivala sudu na propuste tokom istrage, i da specijalni tužilac nije preduzimao sve radnje kako bi utvrdio potpunu istinu.


PROČITAJTE I: SLUČAJ „DRŽAVNI UDAR”: Crna Gora raspisala poternicu za bivšim agentom CIA


- Posebnu pažnju na celokupni događaj skreće tvrdnja SDT da su postojali neki neidentifikovani pripadnici kriminalne organizacije koje je organizovao Šišmakov, a trebalo je da budu obučeni u policijske uniforme sa zaštitnom opremom, za čiju je nabavku bio zadužen Saša Sinđelić, te sa 50 automatskih pušaka i pištolja za čiju je nabavku bio zadužen osuđeni Mirko Velimirović - kazao je Milonjić. - Tako opremljeni trebalo je da se upute na Zlaticu, gde je SAJ Uprave policije, i tamo je navodno planirano da pobiju celu jedinicu. Onda je trebalo da se vrate ispred Skupštine gde bi pucali na pripadnike bezbednosnih snaga.

Božo Milonjić smatra da "takav scenario nije zabeležen nigde u svetu, posebno imajući u vidu kratak period organizovanja ove navodne kriminalne organizacije".

- Da li je onda moguće da osoba poput Branke Milić može da odgovori na tako teške zadatke? - upitao je advokat Milonjić. - Ona nije mogla izvršiti čak ni prekršaj protiv javnog reda i mira, a kamoli ono što joj se stavlja na teret.

Danas se nastavlja iznošenje završnih reči preostalih optuženih za pokušaj "državnog udara".

I DALjE U AMBASADI

Branka Milić, se od 23. novembra prošle godine nalazi u prostoriji Ambasade Srbije u Podgorici, u koju se "uselila" nakon što je napustila suđenje zbog, kako je kasnije navela, poniženja koje je doživela u sudnici Višeg suda, nakon čega joj je sudija Suzana Mugoša odredila pritvor.


DA IH NE VIDIMO, PA DA VERUJEMO

Dejan Klikovac, advokat okrivljenog Milana Dušića, rekao je da bi tvrdnje tužioca mogle imati smisla da "optužene ne vidimo svojim očima".

- Svi optuženi su u godinama, bez posebnih znanja i sposobnosti, i dospeli su za tuđu negu i pomoć, a ne nikako da se bave terorizmom i državnim udarima - kazao je Klikovac.