RASPADOM JNA na području opština Andrijevica, Plav i Gusinje ostalo je da zvrji prazno 13 karaula i kasarni. Neke je povremeno koristila granična policija, ali sada su mahom sve prazne. I opelješene, do poslednjeg eksera.

Odlaskom vojske, oficira i njihovih porodica, u ovim opštinama su se susreli sa velikim problemima. Osetilo se to u proizvodnim i uslužnim delatnostima, o čemu svedoče meštani nekoliko pograničnih sela u Andrijevici, u Jošanici, Kutima i Đuliću, gde su locirane četiri bivše karaule i ge se i leti teško dolazi, a kamoli zimi.


PROČITAJTE JOŠ: Bar: Ilegalnih kreveta sve više

- Dok je vojska bila na ovom prostoru, naša sela su bila puna naroda. Bila su to srećna vremena, kad su meštani vojnike s prostora čitave Jugoslavije doživljavali kao svoje najrođenije - priseća se stanovnik sela Cecuni David Lalić.

PROČITAJTE JOŠ: Akcionari Atlas banke traže pomoć EU

ULAGANjE U JOŠANICI DA se uz relativno mala ulaganja od napuštenih karaula može napraviti čudo, pokazalo se na primeru takvog objekta u selu Jošanica u opštini Andrijevica. Karaula je rekonstruisana u okviru prekograničnog projekta "Revitalizacija lokalnih zajednica kroz turizam i rad s mladima" i, uz pomoć EU i Ministarstva sporta, preuređena u Avanturistički centar Mojan. Posle otvaranja, predat je na upravljanje Studentskom sportskom savezu Crne Gore.

Vojska je ovde izgradila i asfaltirala puteve i održavala ih. Ali oni su sada propali. U karaulama je boravilo i po pedeset vojnika zaduženih za obezbeđenje granice prema Albaniji. Seoske prodavnice su imale veći promet od onih u gradu.

- Sada od toga nema ništa. Karaule propadaju, a posebno Kruška", između Cecuna i Kuti, koja je važila za najuređeniji vojni objekat u pograničnom pojasu Crne Gore i Albanije. Iz nje je odneto sve što se moglo odneti. I preostale tri su ruinirane. Može se u njima nešto uz brigu države otvoriti, da mladi ostanu. U potkomovskim selima danas ima manje stanovnika nego što je nekada bilo vojnika u četiri karaule. Eto, može se krenuti u oživljavanje karaula, poput one u kojoj je sagrađen Avanturistički centar Mojan - kaže Lalić.

Slično stanje je u opštinama Gusinje i Plav, gde vetar duva kroz devet kasarni i karaula, koje više ne koristi ni granična policija.

- Zamislite, takvi objekti usred Nacionalnog parka Prokletije su prepušteni pticama i divljim zverima. Sa malim ulaganjima mogu to biti izuzetno funkcionalni planinarski domovi, a bogami i turistički objekti.