POČETAK godine potrošačima u Crnoj Gori obeležilo je dodatno opterećenje kroz ionako paprene račune za struju. Osim utrošene električne enrgije, u računu se obračunava još ukupno 11 stavki. Za potrošenu struju vrednosti 25 evra, potrošač je u obavezi da plati 67 evra, od čega za podsticaj OIE mora da izdvoji 3,5 evra. Potrošači koji mesečno potroše 40 evra struje platiće račun od oko 100 evra i privilegovane biznismene "pomoći" sa čak osam evra.

Međutim, Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) odbio je da odgovori na pitanja "Novosti" u vezi sa iznosima za podsticaj obnovljivih izvora energije koji se privilegovanim proizvođačima mesečno uplaćuju preko računa za struju. Nisu želeli da kažu koliko novca je u toku prošle godine isplaćeno povlašćenim proizvođačima struje po osnovu podsticaja za obnovljive izvore energije, a koliko od početka tekuće godine, kao i koliko novca je ukupno isplaćeno za podsticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije od kada je uvedena naknada 2014. godine.

Naime, iz te kompanije su, dve nedelje nakon što su im upućena pitanja, usmenim putem, bez konkretnog obrazloženja, kazali da ne žele da odgovore. COTEE je nakon toga dobio i molbu da takav stav dostave i u pisanoj formi, ali ni to nisu učinili.

VETROELEKTRANA "KRNOVO" PREMA ranijim podacima COTEE-a, najveći udeo u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora ima vetroelektrana "Krnovo" sa 57 odsto. Dok je 12 malih hidroelektrana učestvovalo sa 43 odsto.

Prema poslednjim podacima koje je COTEE dao javnosti, od uvođenja naknada do septembra prošle godine povlašćenim proizvođačima struje na ime podsticaja isplaćeno je više od 15 miliona evra, dok su u istom periodu, oni državi koncesije platili svega 771.000 evra.

Pročitajte još - Struja skuplja do šest odsto

Čini se da ni to nije bilo dovoljno podsticaja, pa je država početkom godine računu za struju dodala još jednu stavku za OIE. Tačnije, od januara ove godine na računima za struju umesto jedne stavke naknada za podsticanje OIE, uvedene su dve - naknada za podsticanje OIE 1 naknada za OIE 2, koju plaćaju potrošači koji su u tom mesecu potrošili više od 300 kilovata struje.

Kada je pre pet godina uvedena ta naknada, iznosila je 0,006 centi po kilovat-času, a povećavala se iz godine u godinu, pa danas iznosi 0,47 centi po kvč, i to za stavku OIE 1, dok je za OIE2 naknada skoro duplo viša i iznosi 0,9439 centi/kvč. Iz Ministarstva ekonomije su tada objasnili da su visinu jedinične naknade utvrdili shodno zakonskoj obavezi, kao i da je 2019. poslednja godina u koju ulaze u rad veći proizvodni kapaciteti iz obnovljivih izvora energije koji je garantovan otkupom energije po podsticajnim cenama, te da je Izmenama i dopunama Uredbe obezbeđeno da "posledice ovog povećanja ne dele kupci koji efikasno koriste raspoloživu električnu energiju".

Pročitajte još - Crna Gora: Strujni udar na džep građana

Crna Gora je cilj od 33 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora prekoračila još 2016. godine, kada je takva energija iznosila 41,6 odsto. Još tada je Evropska komisija Crnoj Gori preporučila da ukine sadašnje podsticaje proizvođačima obnovljive energije i zameni ih tržišnim programima podrške.

Iz organizacije KOD kazali su da je, uprkos tome što je u prvih devet meseci 2018. godine izvezeno skoro 13 miliona evra struje više nego što je uvezeno, najavljeno poskupljenje.

- U EPCG su poskupljenje predstavili u bojama: plavi, crveni i zeleni model - ali na fakturi i dalje stoji jedna stavka - mesečna donacija prebogatim vlasnicima malih hidroelektrana. Da bi njima mogla biti isplaćivana struja po superskupoj ceni - mi to moramo da platimo, jer je već od ove godine planirano da im godišnje dajemo više od 26 miliona evra. Dakle - njima novac, nama poskupljenje - saopšteno je iz KOD-a povodom najavljenog poskupljenja struje.