ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

U udžbeniku za učenike osmog razreda osnovnih škola u Hrvatskoj, autora istoričara Stjepana Bekavca i Marija Jareba tvrdi se da je najveći otpor ustašama i nacistima dolazio od crkve i Alojzija Stepinca, a sa druge strane, kao borci se uopšte ne spominju partizani i antifašisti.

Takođe se ističe da je u odbranu Srba i Jevreja ustao baš Stepinac, koji je po mišljenju autora udžbenika, smatrao da postupci prema njima u NDH nisu u duhu hrišćanske vere.

Pročitajte još - Dr Efraim Zurof: Krajnje vreme da se rasvetli uloga Stepinca

- Osudio je Jasenovac kao veliku sramotu hrvatskog naroda - tvrde autori.

Nema ni reči o saradnji većeg broja sveštenika sa ustaškim vrhom, a za Stepinca se kaže da je na početku 1941. godine podržavao NDH i ustaški režim, ali samo iz "domoljubnih razloga".

- Nadao se da će nova država osigurati neovisnost i slobodu - tvrdnja je iz ovog udžbenika u kojem su ustaški pokret i NDH dobili dva puta veći prostor od antifašističkog pokreta, koji je gotovo stidljivo obrađen. Nema ni reči o tome da su se partizani borili protiv ustaša, Nemaca i Italijana. Sama NDH se na nekim mestima idilično opisuje kao država u kojoj su se izdavale knjige, snimali filmovi i realizovali brojni projekti koji nisu bili ideološki nastrojeni.

Ante Pavelić i Alojzije Stepinac

U hrvatskim udžbenicima istorije mnogo toga nije jasno određeno pa ni, recimo, pojam holokausta. Za ispravan odnos prema istoriji u hrvatskim udžbenicima vlada i zanimanje u ssvetu, pre svega u jevrejskim organizacijama, što je poručeno i svima onima koji su radili na novom nastavnom programu.

U međuvremenu je kurikulum istorije išao "na popravni", jer više učenje o Holokaustu neće biti izborna, već obavezna tema. I dok su oni koji rade na reformi obrazovanja tvrdili da je sve u redu, profesori istorije sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu su upozoravali da su mnoge tvrdnje oko Holokausta površne i netačne.

NEMA JEDNE KOLONE U JASENOVCU

NI ove godine u Jasenovcu neće biti jedna, zajednička kolona na komemoraciji, jer su predstavnici jevrejskih organizacija poručili vladi: "Mi ne možemo biti u istoj koloni, dok deca uče o istoriji iz udžbenika kakav je ovaj za osmi razred".

- Ne možemo u istu kolonu dok se izjednačavaju Blajburg i Jasenovac i dok je "Za dom spremni" nekima prihvatljiv - rekao je Ognjen Kraus, predsednik Jevrejske opštine Zagreb.