MINISTAR bezbednosti BiH Dragan Mektić saslušan je u petak u Tužilaštvu BiH povodom izjava da su hrvatski obaveštajci i dilomate vrbovale državljane BiH, pripadnike selefijskog pokreta, za krijumčarenje oružja u BiH.

Pročitajte još: BiH još bez dogovora o NATO!

Ovu špijunsku aferu objavio je portal "Žurnal.info" navodeći da su obaveštajci i diplomate Hrvatske najmanje dva puta pokušali da vrbuju pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja u islamske bogomolje na području Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je, kako navodi portal, bio da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je prošle godine govorila da je BiH leglo terorizma. Celu priču potvrdio je i ministar bezbednosti Dragan Mektić.

Portal piše da je akcijom koordinisao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, te da su u svemu učestvovali zamenik ministra bezbednosti BiH Mijo Krešić i novinar RTRS Mato Đaković, koji je demantovao da ima bilo kakve veze s tim.

Iz Tužilaštvo BiH saopštili su da ih o tome nije obavestila nijedna bezbednosna agencija u BiH, pa su formirali predmet da sve detaljno provere.

Pročitajte još: ZBOG ODLASKA NA PROSLAVU DANA RS: Hrvatska smenila svog ambasadora u BiH

Mektić je nakon saslušanja rekao da policija i dalje prikuplja informacije, te da će Tužilaštvo BiH o svemu obavestiti kada utvrde postojanje osnova sumnje.

- Sve što sam rekao, ja potvrđujem. Zašto Tužilaštvo nije reagovalo u ranijim slučajevima? Nije ovde suština da se utvrdi šta se stvarno događalo, suština je da se zaštite prijateljsko -rodbinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče. Da je Tužilaštvo imalo nameru, učestvovalo bi u svakom slučaju - rekao je Mektić.

Foto S. Mišljenović

Na pitanje da li je Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) BiH sprečila prodiranje hrvatskih obaveštajaca, Mektić je odgovorio da bi se tako moglo reći, jer je to i jedan od zadataka OBA.

Pojasnio je da se tokom saslušanja pričalo o vozilu BMW H3 generalnog konzula Ivana Bandića, kao i novinaru Mati Đakoviću, koji je koristio taj automobil, a na kome su diplomatske tablice hrvatskog konzulata.

- Rekao sam da imam informacije, i da sam video fotografije da Đaković poslednjih nekoliko meseci vozi to vozilo. On kaže da je vozilo kupio od Bandića, i jeste. Ali ga je tek u četvrtak registrovao na sebe, kada je sve provaljeno. Ne sme u diplomatsko vozilo da sedne niko sem ovlašćenog diplomate - istakao je Mektić.

On kaže da je Tužilaštvo BiH u četvrtak napravilo "brutalnu, glupu i blentavu aktivnost".

- Tražili su od mene da dostavim diplome svih rukovodećih službenika u Ministarstvu bezbednosti BiH i bezbednosnim agencijama. To je pokušaj odmazde i Tužilaštvo nema pravo da to radi - rekao je Mektić.

Otvoreno je poručio Tužilaštvu da na taj način neće disciplinovati bezbednosne agencije.

- Bezbednosni sektor nema poverenje u Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljku. To treba uzeti u obzir i Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) - naglasio je Mektić.

SOA: ZLONAMERNA PRIČA

SIGURNOSNO-obaveštajna agencija (SOA) Hrvatske celu priču odbacila je kao neistinitu i zlonamernu.

- Svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obaveštajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Hrvatske, EU I NATO, a posebno same BiH - saopštila je SOA, dodajući da će od OBA tražiti "službeno očitovanje o neistinitim navodima".

"KREATIVNA MANIPULACIJA"

SVI akteri afere, zvaničnici Hrvatske, kao i predstavnici Hrvata u BiH, demantovali su priču "Žurnala" i Mektića. Iz kabineta predsednice Kolinde Grabar Kitarović to su nazvali "politikantskim konstrukcijama", a premijer Hrvatske Andrej Plenković "kreativnom manipulacijom".

Najveća bošnjačka stranka SDA smatra da je to napad na ugled BiH, i pozvali su Ministarstvo inostranih poslova da uputi demarš hrvatskoj vladi i zatraži zvaničan stav.