ZA agente za posredovanje prilikom apliciranja za sticanje ekonomskog državljanstva Crne Gore izabrane su tri kompanije - "Aleks kapital partners", "Arton grup" i "Henli and partners government servisis, odlučio je Vladin Sekretarijat za razvojne projekte. Odluka o izboru agenata doneta je u sredu i od tog datuma teče rok od 30 dana za pripremu predloga ugovora koje Vlada potom treba da zaključi sa ovim kompanijama.

- Na adresu Sekretarijata za razvojne projekte je pristigla 21 prijava, a nakon isteka roka još jedna - navodi se u odluci koju je potpisao sekretar Sekretarijata Dejan Medojević.


PROČITAJTE JOŠ: NESREĆA U CRNOJ GORI: Eksplozija na postrojenju, jedan radnik povređen

Predviđeno je da licencu mogu dobiti samo kompanije čija odgovorna lica nisu pravosnažno osuđivana na kaznu zatvora dužu od godine i koje imaju najmanje tri godine iskustva u tri države, od kojih je jedna u Evropskoj uniji. Odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva radi realizacije investicija na snazi je od 1. januara ove godine i na osnovu nje će u naredne tri godine moći da bude izdato do dve hiljade crnogorskih pasoša.

Uz uslove iz poziva, aplikanti moraju na poseban eskrow račun da deponuju 100.000 evra namenjenih manje razvijenim lokalnim samoupravama, kao i najmanje 450.000 za ulaganja u Podgorici ili na primorju, odnosno 250.000 evra za investicije na severu zemlje. Prilikom predaje zahteva za sticanje crnogorskog državljanstva, moraju uplatiti 15.000 evra, a ako prijavljuju i porodicu, po 10.000 za najviše četiri člana, a po 50.000 za svakog sledećeg. U slučaju davanja bilo kakvih lažnih podataka, do tada uplaćeni i uloženi novac im neće biti vraćen.

Novac će se uplaćivati u poseban Fond, iz kojeg će se finansirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim opštinama, pre svega, na severu zemlje. Odlukom je precizirano da će kontrolu uplata nadzirati nezavisni revizor.


PROČITAJTE JOŠ: Zaplenjene cigarete vredne 200.000 evra!

"SUMNjIVA LICA"

Zbog sugestija EU Vlada je 2010. obustavila program ekonomskog državljanstva. Do tada su na predlog Vlade i predsednika deljeni crnogorski pasoši čak i osumnjičenim za krivična dela u svojim zemljama.