Premijer Andrej Plenković ponovo je komentarisao zabranu održavanja komemoracije u Blajburgu i poručio da je to mesto za Hrvatsku jedan od simbola povreda ljudskih prava i patnje hrvatskog naroda u 20. veku, te da će vlada učiniti sve da se na konstuktivan način iznađu rešenja da ona bude održana.


Cilj obeležavanja mora biti komemoracija žrtava i iskazivanje pijeteta prema svima koji su ubijeni bez suda i presude, rekao je Plenković na sednici vlade.


"Osuđujemo negiranje te velike tragedije hrvatskoga naroda, a isto tako i pokušaje politizovanja komemoracije ili relativizacije zločinačkog karaktera ustaškog režima", rekao je hratski premijer, preneo je zagrebački Večernji list.


PROČITAJTE JOŠ: SKUP U BLAJBURGU ĆE SE IPAK ODRŽATI: Hrvatski sabor će biti pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama


Premijer je naglasio da vlada ima potpuno jasan otklon od svakog totalitarizma i podržava politiku negovanja kulture sećanja na široka kršenja ljudskih prava u 20. veku.


"Spremni smo da uložimo napore, a to smo preko naše ambasade i ministarstva objasnili austrijskoj javnosti pa i u komunikaciji koja se odvija između crkava, ne upličući se u njihove relacije, na konstruktivan način da se iznađu odgovarajuća rešenja", izjavio je premijer Plenković.