SKOPLjE - U Severnoj Makedoniji prošle sedmice je registrovano osam smrtnih slučajeva zbog gripa, čime se broj žrtava te bolesti u ovoj godini popeo na 11, objavio je danas državni Institut za javno zdravlje.

Kako se navodi u sedmičnom izveštaju za period od 25. februara do 3. marta, radi se o pet osoba iz Skoplja i po jednoj iz Delčeva, Ohrida i Kavadaraca, uzrasta od 12 do 70 godina.

Kod svih osam novih slučajeva, precizira se, dokazana je influenca A virusa, od kojih je kod pet potvrđen A (H1pdm) virus gripa, a kod sedam osoba utvrđena je prethodna bolest, odnosno komorbiditet.

PROČITAJTE JOŠ - EPIDEMIJA U MAKEDONIJI: Peta žrtva gripa 14-godišnje dete, više od 3.000 obolelih

"U toku sezone 2018/19 registrovano je ukupno 11 smrtnih slučajeva povezanih sa gripom, u uzrastu od pet do 86 godina. Kod 10 osoba je utvrđen komorbiditet", navod se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Severne Makedonije.

Prva žrtva gripa bila je petogodišnja devojčica koje je umrla početkom februara na Klinici za dečje bolesti u Skoplju i kod koje je utvrđen "pandemijski grip H3N1 tip A".

U saopštenju Instituta za javno zdravlje se dodaje da je u toku prošle, devete sedmice 2019. godine, registrovano smanjenje novoobolelih od gripa. Precizira se da je prijavljneno 2.678 "slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je 16,5 osto manje nego u prethodnoj sedmici".