JAK vetar koji je pre nekoliko dana duvao u nikšićkom kraju, čupao drveće, nosio crepove, žiteljima prigradskog naselja Rubeža sa vodotornja Železare doterao je snopove mineralne vune i spustio ih na njihova manja. Vuna se "prilepila" na krovove kuća, bašte, vrata i prozore...

Dok ekološka inspekcija ne završi svoj posao, ovi ljudi živeće u strahu, ne znajući da li je materija koja je osvojila ovaj prostor opasna po zdravlje ljudi, životinja i biljke.

- Još smo živi - dočekuje nas rečima jedan od stanovnika ugroženog područja, prota Miodrag Todorović, čija porodica ima oko 10.400 kvadrata imovine, a, kako tvrdi, oko 6.500 je prekriveno staklenom vunom. - Bilo je strašno videti nešto poput gube što vam je napalo zemlju, livade, bašte. Nismo znali da li smemo gaziti i disati. Pre dvadesetak dana počele su da sa vodotornja stižu iskre vune na naša imanja, ali niko od odgovornih u Železari nije o tome vodio računa. Sada kada je dunuo severac pokušavaju da "operu ruke". Čekamo nalaze inspekcije pa da vidimo šta da radimo, možemo li ovde ostati ili ne.

Pročitajte još - Izolacija kuću greje

Komšije Pejatovići su takođe zabrinute zbog "desanta" staklene vune iz obližnje fabrike.

- Decu ne puštamo iz kuće, ne smemo prozor otvoriti, niti veš izneti - jada se Bosiljka Pejatović. - Pozvali smo ekološku inspekciju, koja se brzo pojavila, prikupila uzorke na analizu i sada čekamo rezultate. Svaki dan nam je kao godina.

Iz ekološke inspekcije "Novostima" su potvrdili da je u toku obrada prikupljenog materijala, a da će rezultati biti poznati najkasnije do kraja sedmice.

Todorovići i Pejatovići čekaju analize

IZOLATOR

IZ Železare "Toščelik" saopštili su da se ne radi o opasnom otpadu, već o vuni koja služi kao izolator krovne površine, a da su im to potvrdili stručnjaci koji se bave ovom problematikom. O zahtevu meštana, da im fabrika očisti imanja, odgovoreno je da će to učini čim dobiju instrukcije kako sakupiti najsitnije čestice vune.