STANITE na put upisivanju državne imovine i crkvene kulturne baštine na ime Beogradske patrijaršije.

Ovo stoji u apelu Crnogorskog pokreta upućenom predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, šefu parlamenta Ivanu Brajoviću i premijeru Dušku Markoviću. Od njih se traži da svojim autoritetom "stanu u zaštitu državne imovine i crkvene kulturne baštine, koju pojedini službenici Uprave za nekretnine, iz godine u godinu, iz dana u dan, nesmetano ispisuju iz državnog vlasništva i upisuju u vlasništvo Beogradske patrijaršije, odnosno države Srbije".

Naglašavaju da se poslednji slučaj takve "nezakonite prakse može smatrati i zaverom protiv Crne Gore". Reč je o seoskoj Crkvi Svetog Đorđa u selu Dubrovsko kod Šavnika, koja je prema mišljenju jednog broja meštana otuđena tako što je iz državnog vlasništva "predata" Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Zbog toga iz Crnogorskog pokreta od najviših državnih organa traže da "stanu u zaštitu crnogorskog pravnog poretka i digniteta crnogorske države".


PROČITAJTE I: UDAR NA SPC U CRNOJ GORI: Proteruju 30 monaha i monahinja


- Da inicirate pokretanje krivičnog postupka protiv korumpiranih službenika koji vrše prepisivanje državne imovine na Beogradsku patrijaršiju, i da inicirate povraćaj nezakonito prepisane državne imovine sa Srpske crkve na crnogorsku državu - poručuju iz Crnogorskog pokreta.


ŠTITIĆEMO HRAM

Predsednik Crkvenog odbora Hrama Svetog velikomučenika Georgija u drobnjačkom selu Dubrovsko Milija Ćeranić poručuje da će biti preduzete sve mere kako bi se zaštitili hram i sveštenstvo. Ističe da je reč o sramnom pokušaju da se "slavna svetosavska tradicija Drobnjaka svede na latiničnu izneveru predaka i potomaka".