FERHATA Šećerbegović (65), doktorka JZU Zdravstveni centar Brčko, pravosnažno je oslobođena optužbi za nesavesno lečenje trogodišnje Nejle Bajrić, koja je preminula u decembru 2014. godine.

Presudu je izrekao Apelacioni sud Brčko distrikta nakon što je odbio žalbu Osnovnog javnog tužilaštva u Brčkom i potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu iz jula prošle godine.

Optužnicom, Šećerbegovićevoj je na teret stavljeno da je kao dežurni i ordinirajući lekar brčanske bolnice propustima dovela do pogoršanja zdravstvenog stanja Nejle Bajrić, koja je preminula na putu za Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

Pročitajte još - Doktorka iz Brčkog oslobođena optužbi

- Iako je bila svesna teškog, a kasnije i dodatno pogoršanog zdravstvenog stanja Nejle Bajrić, optužena nije osigurala njen hitan i adekvatan medicinski transport u najbližu zdravstvenu ustanovu osposobljenu za pružanje neophodne intenzivne pedijatrijske terapije i nege - navodilo se u optužnici.

Kao lekarski propust u optužnici se isticala činjenica da Nejli nije pružena stručna medicinska podrška pri zakasnelom transportu u UKC Tuzla, a koja je bila neophodna. Praktično, u Tuzlu je putovala bez pratnje doktora.

Devojčica je u teškom stanju primljena u brčansku bolnicu sa dijagnozom obostrane bronhopneumonije 9. decembra 2014. godine. Nakon jednodnevnog tretmana u bolnici sutradan je preminula pri transportu za Tuzlu.