U anketi koju je sproveo Institut za politička istraživanja u Skoplju, a u saradnji sa makedonskom televizijom Sitel, većina građana, tačnije 45,6 odsto, protiv je Sporazuma iz Prespe koji je Severna Makedonija potpisala sa Grčkom i čime je promenila ime u zamenu za učlanjenje u NATO i deblokatu u evropskim integracijama.

Pročitajte još: Dimitrov: Zajednička istorija - osnov saradnje između Severne Makedonije i Bugarske

Istovremeno 44,6 odsto građana Severne Makedonije podržava Sporazum, 7,8 odsto od se nije izjasnilo, dok dva odsto građana nije ni čuli za ovaj sporazum.

Dve trećine odnosno 59,5 odsto od ispitanih makedonskih građana smatra da će sporazum unaprediti odnose između Skoplja i Atine, dok 28,4 odsto ne veruje da će doprineti boljim odnosima između dva suseda.

Pročitajte još: Pridev "makedonski" ostaje za Severnu Makedoniju

Od ukupno ispitanih, 12,1 odsto nema stav o tome da li će Prespanski sporazum uticati na poboljšanje grčko-makedonskih odnosa.

Polovina ispitanika odnosno 50,5 odsto veruje da je makedonska strana dobro vodila pregovore, dok 40,4 odsto smatra da su pregovori loše vođeni.

Ispitanicima najviše smeta Zakon o amnestiji koji je usvojilo makedonsko Sobranje kako bi se obezbedila dvotrećinska većina poslanika za podršku u procesu ustavne revizije, pa tako 60,3 odsto ispitanika izražava neslaganje sa tim zakonom.