KONSULTATIVNO saslušanje pred članovima Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ministarske ekonomije Dragice Sekulić, ali i predstavnika "Elektroprivrede Crne Gore" i Regulatorne agencije za energetiku, zbog najavljenog poskupljenja struje od 1. marta, biće održano naredne nedelje. To je potvrdio Predrag Sekulić, predsednik tog skupštinskog odbora.

- Predložio sam kolegama da konsultativno saslušanje održimo naredne sedmice. Uveren sam da postoji saglasnost da se prihvati inicijativa kolega iz DPS-a da pored ministarke Sekulić, čujemo i predstavnike EPCG i RAE - naveo je Sekulić.

Kosultativno saslušanje ranije je predložila i Socijaldemokratska partija. Iz te stranke je poručeno da će novo poskupljenje dodatno osiromašiti građane, jer će iznositi od 5,5 do 8,4 odsto.

- Struja je od januara skuplja za 2,7 odsto, uz nemušto objašnjenje o obnovljivim izvorima energije. Taj profit koji će stvoriti sinovi i kumovi platiće stotine hiljada crnogorskih građana. To su potvrdili i januarski računi gde je na iznos od 100 evra za obnovljive izvore trošak skoro deset evra - saopšteno je iz SDP.

Pročitajte još - Hoće da kupuju svoj ugalj?

Već neko vreme na sednicama Odbora za ekonomiju prisutni su članovi vladajuće koalicije, povremeno, u zavisnosti od teme i Raško Konjević ili Draginja Vuksanović iz SDP-a. Stolice opozicionih stranaka su uglavnom prazne. Međutim, zbog značaja teme za crnogorske građane u DF će odmeriti da li će ih biti na predstojećem konsultativnom saslušanju.

- Da li ćemo biti na sednici odbora biće razmotreno narednih dana u okviru poslaničkog kluba, ali će sa odlukom, svakako, na vreme biti obaveštena javnost - poručila je Branka Bošnjak iz DF.

Liberalna partija nema predstavnika u Odboru za ekonomiju, ali će, rekao je Andrija Popović, lider te partije, na sednici biti u ulozi posmatrača.

- Najavljeno poskupljenje struje ogroman je namet na budžet građana. Liberalna partija pokušaće da deluje sa amandmanima kako bi sprečila poskupljenje, kao što smo učinili i prilikom usvajanja budžeta za 2019. kada smo tražili da minimalna penzija bude uvećana sa 125 na 140 evra - rekao je Popović.

Dragica Sekulić Foto Vlada CG

Poskupljenje će biti na dnevnom redu i Sednice socijalnog saveta koja je zakazana za 27. februar.

Pročitajte još - Crna Gora: Strujni udar na džep građana

- Postalo je pravilo da početak svake kalendarske godine obeleži udar na budžet zaposlenih i građana. Početkom prošle imali smo povećanje PDV sa 19 na 21 odsto i zamrzavanje zarada, dok je početak ove obeležila najava o poskupljenju struje do šest odsto. EPCG se i ovog puta, pod plaštom unapređenja usluga i prilagođavanja potreba potrošačima na veoma kreativan način poigrala ciframa, bojama i ponudama, kako bi prikazala prihvatljivim još jedno u nizu poskupljenja električne energije, što je bio slučaj i godinama unazad - saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata.

Socijalni savet razgovaraće i o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 evra.

UVIĐAJNI U VLADI

- ARGUMENTOVANO, stručno i odgovorno odgovoriću na sva pitanja koja postave poslanici, jer se radi o važnoj temi koja se tiče svih građana. Vlada je učinila sve da uvećanje cena za neke kategorije potrošača ne utiče na smanjenje životnog standarda, posebno imajući u vidu socijalno osetljive - poručila je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije nakon što je predloženo konsultativno saslušanje.