Predsednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je danas da njegova stranka nije napravila koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) na državnom nivou u Bosni i Hercegovini.

On je posle sastanka s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem u Sarajevu kazao da dve stranke nisu napravile koaliciju, već da se o tome samo razgovaralo.

Radončić je dodao da se razgovaralo i o tome kako da se ojača evroatlantski put BiH.

PROČITAJTE JOŠ: Radončić: Srpske i hrvatske "fildžan državice" na teritoriji BiH neprihvatljive

Govoreći o tome da li njegova ranija lična sukobljavanja s Izetbegovićem utiču na odnose dve stranke, lider SBB-a je kazao da ni on ni Izetbegović nemaju pravo da ističu ličnu situaciju kada se BiH nalazi u problemima.

"Vidite da neko počinje da se igra prekrajanjem granica, vidimo da se naša zemlja nalazi pred unutašnjim turbulencijama. Ni ja niti Izetbegović, nijedan državnik, nema pravo na vlastitu situaciju. Situacija u BiH se naglo menja. Moramo se toj situaciji prilagoditi kao jedinstven blok", ocenio je Radončić.

PROČITAJTE JOŠ: Radončić: Bakir Izetbegović je kukavica

Izetbegović je ocenio je da bi nova vlast na državnom nivou mogla biti formirana do kraja marta.

On je najavio da će u narednih desetak dana biti intenzivirani razgovori s Hrvatskom demokratskom zajednicom i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Izetbegović je kazao da od Dodika očekuje da bude pragmatičan, kako bi bio napravljen kompromis u vezi s usvajanjem godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji bi omogućio aktivaciju Akcionog plana za pristupanje BiH NATO (MAP).

"Usvajanje tog plana nije ulazak u NATO. To se neće desiti dok ne bude spremnosti svih. Tako da od Dodika očekujem da bude napravljen taj korak i da omogućimo imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog Saveta ministara BiH", rekao je Izetbegović.