- VEĆ godinama idem kod iste žene da sredim nokte, obrve, na depilaciju. Znam da dobro radi svoj posao, da je obuku završila kod vrhunskih majstora, pa mnogo ne razmišljam o tome što ona svoj posao radi kod kuće. Prostor je fino opremljen i što je glavno, vrlo je uredna i čista - ispričala nam je Radmila B.

Slično je iskustvo i Tijane M., koja koristi frizerske usluge jedne žene u maloj prostoriji pored kuće, na kojoj nema nikakve reklame.

Frizerske, kozmetičke, usluge masaže, proizvodnje kolača i peciva nisu jedine delatnosti koje pojedinci rade u svom porodičnom domu. Ima i privatnih teretana, građevinskih, turističkih, kao i mnogih drugih uslužnih delatnosti. I to je problem za registrovane zanatlije, koji su se ovih dana ponovo oglasili zbog kako kažu "nelojalne konkurencije".

Pročitajte još: PORESKA UPRAVA CRNE GORE: Dug uvećan za 11 miliona

- Ima ljudi koji uz osnovni posao, radi manjka u kućnom budžetu, nakon posla, rade nešto kod kuće. Međutim, na tržištu ima i takvih koji poseduju profesionalne mašine koje vrede desetinama hiljada evra. Takvi to ne rade iz hobija, ili zbog popunjavanja porodičnog budžeta, već to rade zbog zarade. E oni su problem, jer nižim cenama utiču na rad onih koji plaćaju poreze, doprinose, radnike, iznajmljeni poslovni prostor - ocenio je Boris Marđonović iz Zanatske komore.

Ističe da je problem kompleksan i da ga treba sistematski rešavati.

- U ovoj fazi pre donošenja inoviranog zakona veoma je važan dijalog sa svim institucijama. Treba ohrabriti one koji rade "nelegalno" da procene benefite od posla, registruju se i počnu po zakonu da posluju sa firmom koja je u registru, za koju će da plaćaju sve obaveze. To nije lako, ali mi iz Zanatske komore smo spremni da im pružimo svaku vrstu pomoći - poručio je Marđonović.

Javna rasprava o izmenama Zakona o inspekcijskoj delatnosti završena je krajem januara. U Ministarstvu za javnu upravu kažu da je izrada inoviranog zakona u završnoj fazi.


IZMENE DO SEPTEMBRA

PREMA programu rada Vlade u 2019. koji je nedavno usvojen, plan je da predlog izmena Zakona o inspekcijskim poslovima bude usvojen do septembra. U sadašnjoj verziji to zakonsko rešenje omogućilo bi da inspektor uđe na privatni posed, dakle kuću ili stan u slučaju da sumnja da se u njemu obavlja nelegalna delatnost, pojasnili su u resoru javne uprave.