NACIONALNO ili građansko? Ove opcije opredeliće budućnost Malesije nakon prvih izbora u samostalnoj opštini Tuzi 3. marta. Četiri partije iz vladajuće koalicije (DPS, LP, BS i SD) nastupiće samostalno, dok će Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca izaći u okviru koalicije Albanski forum. Očekuje se da im se priključi Demokratska unija Albanaca. Učešće na izborima su najavili i SNP i Demokrate, ali ne i Demokratski front i Građanski pokret URA, jer, kako poručuju, ne žele da daju legitimitet i važnost tim izborima, naročito u odnosu na događaje koji trenutno potresaju političku scenu Crne Gore.

Nikola Gegaj (DPS) kaže, za "Novosti", da će ta partija uspeti da zadrži vlast u Malesiji.

- Osvojićemo apsolutnu vlast i nastaviti da radimo na započetim projektima i planiranju novih. DPS je partija građanske profilacije koja je svih ovih godina bila katalizator svih procesa koji su važili za održavanje multietničkog sklada i tolerancije. Siguran sam da bi svaki drugi rezultat, osim pobede DPS, značilo zaustavljanje razvoja ovog područja - kategoričan je Gegaj.

S druge strane, Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) upozorava da promenu statusa opštine Tuzi građani Malesije neće osetiti ako trenutna vlast osvoji većinu na narednim izborima.

- Siguran sam da će građani podržati nacionalne partije - poručio je Đeljošaj.

Pročitajte još - RAZGRANIČENjE OPŠTINA PODGORICA I TUZI: Imovina će se podeliti

Identičnog stava je i Saubih Mehmeti, predsednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori, koji, za "Novosti", kaže da njegova partija neće izaći na izbore, ali da će pozvati birače da daju glasove albanskoj koaliciji.

- To ćemo učiniti kako se ne bi raspršili nacionalni glasovi. Uveren sam da će koalicija koju predvode Đeljošaj i Camaj postići svoj maksimum i posle izbora, i ako to bude potrebno, videti sa kime da podele vlast. Kada se Albanci budu pitali u Tuzima i svuda gde su većina, onda će našem narodu biti dobro, ali i drugima koji žive u tim zajednicama - kaže Mehmeti.

PODELA IMOVINE

NAKON izbora nova vlast će se pozabaviti pitanjem podele imovine sa opštinom Podgorica, čiji su Tuzi do nedavno bili sastavni deo. Biće zanimljivo pratiti "razgraničenje" u slučaju jedne od najuspešnijih crnogorskih kompanija Plantaže "13. jul".