SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

VLASTI u Skoplju i Atini informisale su generalnog sekretara OUN Antonija Guteresa da je stupio na snagu Prespanski sporazum koji reguliše sve sporove između Grčke i Severne Makedonije, uključujući i novo ustavno ime države - Republika Severna Makedonija.

Iz Vlade Zorana Zaeva je objavljen plan praktične primene preimenovanja države Republika Severna Makedonija izvršavanjem obaveza na osnovama bilateralnog sporazuma sa Grčkom potpisanim u Prespi.

Već u sredu je u državi sa novim imenom, počela zamena saobraćajnih znakova i tabli, a prva tabla "Republike Severne Makedonije" postavljena je na graničnom prelazu Bogorodica.

Planom je predviđeno da promena svih tabli na centralnom i lokalnom nivou, treba da bude završena u roku od četiri meseca.

- Sve institucije da izvrše promenu svih digitalnih zapisa (logoa, memoranduma, elektronskih komunikacija, veb-strana) u roku od tri dana, sve institucije treba adekvatno da izmene memorandume, štampane materijale, fascikle, u roku od dve nedelje, a Ministarstvo spoljnih poslova da zameni pečate i štambilje u roku od dve nedelje - precizira se u saopštenju Vlade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) treba da počne sa izdavanjem novih registarskih tablica, u roku od četiri meseca. U međuvremenu, kao prelazno rešenje, MUP će obezbediti nalepnice sa oznakom NMK za registarske tablice vozila.

PROČITAJTE JOŠ - Republika Severna Makedonija od danas i zvanično ime države; Zastava NATO-a se vijori ispred vlade

Izdavanje novih pasoša, najavljeno je, treba da započne krajem godine. U tom prelaznom periodu, "MUP će pri ulasku ili izlasku iz Republike Severne Makedonije, u postojeće i novoizdate putne isprave stavljati pečat koji će objasniti da putna isprava pripada Republici Severnoj Makedoniji".

Prve nove banknote sa novim imenom mogle bi da budu urađene početkom 2020. godine.

U roku od pola godine, planom je predviđeno da treba da se napravi pregled i revizija statusa spomenika, javnih zgrada i infrastrukture i ukoliko se odnose na antičku helensku istoriju i civilizaciju kao deo istorijskog nasleđa Grčke, da se preduzmu adekvatne korektivne mere i aktivnosti.

GRUEVSKI: DžAFERI KAO PREDSEDNIK

BIVŠI makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je dobio azil u Mađarskoj, kaže da će, zbog izbornog tajminga, aktuelni predsednik parlamenta, Albanac Taljat Džaferi (na slici) nakratko biti predsednik Makedonije. Gruevski nije isključio mogućnost da je to rezultat dogovora vladajuće SDSM i partije Albanaca DUI da bi, kako kaže, u tom vakuumu Džaferi kao vršilac dužnosti šefa države potpisao sve one zakone koje odlazeći predsednik Đorđe Ivanov nije potpisao. Mandat Ivanova završava se 12. maja, a drugi krug predsedničkih izbora zakazan je za 5. maj.

U NATO DO PROLEĆA 2020.

MAKEDONIJA bi mogla da postane punopravna članica NATO do proleća 2020. godine, mada će Alijansa pokušati što više da ubrza proces, rečeno je u sredu u sedištu Alijanse u Briselu.