VIŠE stotina policajaca iz svih krajeva Federacije BiH nastavilo je potragu za višestrukim ubicom Edinom Gačićem (43), koji do štapmanja današnjeg izdanja "Novosti" nije lociran.

Pročitajte još - "ŠUMA JE GUSTA, UBICA SE MOŽE SKRIVATI BILO GDE": Meštani Suhodola u strahu, bivši pripadnik "El Mudžahida" i dalje u bekstvu


Sarajevskoj policiji u potrazi se priključilo 130 kolega iz drugih kantona i prema rečima kantonalnog premijera Edina Forte, na terenu je ukupno 1.200 policajaca. Većina je angažovana u svojevrsnom "lovu na čoveka", u kojem se koriste psi tragači, dronovi, helikopter i sva raspoloživa oprema. Potraga je dobrim delom koncetrisana na opštinu Hadžići, odnosno Suhodola, gde je u subotu naveče ubijen pripadnik Federalne uprave policije (FUP) Mahir Begić (47). Na tom rejonu se pretražuju šume, objekti, kontrolišu sva sumnjiva lica.

Pročitajte još - U jeku potrage ubio policajca!

Po raspisivanju potrage za Gačićem policija je primila na desetine dojava od građana, koje se konstantno proveravaju.

Suvada Kuldija, portparol MUP Kantona Sarajevo, kaže da se detaljno pretražuje teren na granici sa Hercegovačko-neretvanskim i Srednjebosanskim kantonom.

- Građani su zaista ozbiljno shvatili ovu situaciju. Imali smo dosta poziva, sve proveravamo. Najviše dojava dolazi s područja opštine Hadžići i apelujem na građane da nastave s pozivima i prijavama ukoliko primete njima sumnjivo lice - rekla je Kuldija.

Meštani Suhodola su u strahu, većina ne napušta svoje kuće i kažu da ih samo veliko prisustvo policije čini bezbednim. Dobar deo roditelja iz Hadžića, na vlastitu odgovornost, nije pustio decu u školu iz straha za njihovu bezbednost. U blizini škola i vrtića u celom kantonu je povećano prisustvo policije, ali se nastava odvija normalno, kao i prigradski saobraćaj.

Edin Gačić

Zasad policija nema pouzdanih informacija ni tragova gde se Gačić nalazi, ali je istragom potvrđena sumnja da je ubio policajca Mahira Begića u koga je ispalio četiri hica. Balistika je pokazala da se čaure s mesta zločina poklapaju s čaurama pronađenim na mestu ubistva Suada Sultanića (39) u Podorašcu kod Konjica. Obojica su ubijena hicima iz automata M-56, a korišćena je pištoljska municija kalibra 7,62 milimetra. Potraga za Gačićem krenula je upravo 4. februara nakon što je ubio trgovca Sultanića u kojeg je najpre pucao, a potom ga izbo nožem, što su snimile nadzorne kamere njegove prodavnice. Motivi ova dva zločina i dalje su nepoznati.

U policiji navode da je Gačić naoružan i izuzetno opasan. Visok je oko 180 cm, mršavije telesne građe, a poslednji put je viđen u tamnoplavoj jakni, svetlim pantalonama, smeđoj pletenoj kapi i nosio je dioptrijske naočare. Sve informacije o njemu građani mogu prijaviti na brojeve 122, 033/206-666, 033/207-777 ili najbližoj policijskoj stanici.

FITNES TRENER

PO izlasku iz zatvora u Bihaću, Edin Gačić je u Banjaluci završio obuku za sportskog fitnes trenera. Dobio je sertifikat Fitnes saveza RS u kome kažu da je tokom obuke bio regularan.

- Nikakvih problema s njim nismo imali. Nikakve znakove agresivnosti kod nas nije ispoljavao, a videlo se da je fit i da je imao predznanje o treninzima koje je pokupio u zatvoru - rekao je Miroslav Bundalo iz Fitnes saveza RS.

TOP TEMA I U SVETU

EDIN Gačić je top tema svih medija u regionu, pa i u svetu. Informacije o pomahnitalom ubici objavio je i "Njujork tajms". Objavljuju se brojni detalji iz njegovog života. Pored izveštaja koji su ukazivali na Gačićevo psihičko stanje i odbijanje lečenja, o čemu su "Novosti" pisale, u žižu je dospela i dobra fizička sprema koja mu omogućava da s malo hrane i vode uspešno izmiče potrazi.