PONEDELjAK je bio prilično "vruć" dan u Crnoj Gori, koju sve žešće tresu afere koje javnosti servira predsednik "Atlas grupe" Duško Knežević.

- Stav o toj aferi Evropska unija će dati u svom izveštaju o Crnoj Gori koji će biti objavljen na proleće - kazao je šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, koji je potvrdio i da će Crnu Goru naredne sedmice posetiti evropski komesar za proširenje Johanes Han. Istovremeno, on je otkrio i da su ambasadori zemalja članica EU razgovarali sa direktorom Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretenom Radonjićem i "raspravljali o trenutnoj situaciji", izazvanoj optužbama koje iznosi Knežević.


PROČITAJTE JOŠ: Predsednik Atlas grupe pisao crnogorskom premijeru: Duško, imaš istorijsku ulogu

- Nastavićemo takav odnos prema ASK - kazao je Orav.

Duško Knežević je prethodno ustvrdio da je predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović ucenjen od Đukanovića jer su specijalni tužilac i policijski tim uzeli dosije njegovih kartica i računa iz Atlas banke, kao i podatke o prodaji zemlje.

Knežević je pozvao Brajovića da objasni kako je zatvorio svoje obaveze prema Atlas banci, koje su nastale po osnovu višegodišnjih dugovanja na karticama koje nije vraćao, ali i da objasni koji je aranžman imao povodom višegodišnjeg držanja depozita Javnog preduzeća "Aerodromi Crne Gore" u Atlas banci i zašto je ušao u sukob sa svojim partijskim drugom, direktorom Aerodroma Danilom Orlandićem oko depozita u Atlas banci.Istovremeno sa "peckanjem" Brajovića, visoki funkcioner DPS Branimir Brano Gvozdenović dovođen je u vezu sa kreditom od 2,5 miliona evra koji je uzet u Atlas banci, a koji nikada nije vraćen. Uzeo ga je jedan podgorički biznismen, a u to vreme Gvozdenović je bio predsednik Odbora direktora EPCG.

DPS PREKRŠIO ZAKON

Demokratska partija socijalista prekršila je Zakon o finansiranju političkih subjekata u toku prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine. Ovo je i ponedeljak saopšteno je iz ASK koja je utvrdila da sredstva iz privatnih izvora od 47.500 evra, koja su se odnosila na izborne aktivnosti na području Golubovaca, DPS nije prikupio u skladu sa zakonom. Toliko je novca bilo u jednoj od koverti koju je bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Migo Stijepović preuzeo od Kneževića.