U BARU ne jenjavaju protesti građana zbog seče čempresa i gradnje vrtića u dvorištu Gimnazije. U nedelju u podne ispred sporne lokacije okupilo se oko 1.000 građana kojima se prvi obratio profesor Stefan Đukić ističući da prostorno planiranje jeste politika i podsetio na zahteve okupljenih.

Pročitajte još: Protest u Baru zbog lokacije vrtića (FOTO)

- Zaustavljanje radova kod gimnazijskog parka i nalaženje alternativne lokacije za vrtić su odgovornost onih koji su devastirali park i počupali 94 višedecenijska čempresa. Drveće jeste palo, ali mi se moramo dalje boriti - kazao je Đukić. - Ovi protesti su tu da bi se grad vratio onome kome pripada, da bi se vratila država onima kojima pripada. Grad je naš, a ne gradonačelnikov. On je tu da ispunjava naše želje i za to je plaćen. Država i obrazovanje su naši, a ne predsednika Vlade i ministra obrazovanja. Oni su tu da sprovedu u delo ono što mi tražimo i što nama treba. Ako to ne mogu da urade, onda ima samo jedno rešenje. Ostavka.

Đukić je zaključio da je “dozvola za građenje kod gimnazijskog parka nezakonita”.

Pročitajte još: RADNICI, GRAĐANI I POLICIJA NA GRADILIŠTU: Posečeno 30-ak čempresa na lokaciji budućeg vrtića (VIDEO)

Nakon protestne šetnje gradom, okupljenima ispred Opštine se obratila Rialda Kurgaš, koja je podsetila da GUP-om, inače planom višeg reda, nije bio predviđen vrtić u dvorištu Gimnazije. Kurgašova se osvrnula na odluku odbornika u Skupštini opštine u kojoj se raspravljalo o inicijativi građana da se pronađe druga lokacija za vrtić, koju odbornici nisu prihvatili.

- U kom univerzumu sedam glasova “za” i 13 uzdržanih prevladava nad 14 “protiv” - pitala je Kurgašova.

Posetimo, 17. januara u dvorištu barske Gimnazije posečena su 94 stoletna čempresa, nakon čega je usledila reakcija nezadovoljnih građana koji i dalje na protestima negoduju zbog te odluke. Čempresi su posečeni da bi se na toj lokaciji gradio vrtić.

Protesti građana se nastavljaju.

PODRŠKA

OKUPLjENIMA je stigla i podrška od grupe “Odupri se 97.000”, koja je organizovala proteste u Podgorici 2. februara zbog afere “Koverta”, kao i brojnih krivičnih dela o kojima javnost dobija pisane dokaze, audio i video-snimke, i to iz izvora vrlo bliskih vrhu vlasti.