IZ Uprave pomorske sigurnosti, nakon nedavne tragedije kada je stradalo troje odraslih i dete na Skadarskom jezeru, upozoravaju da je ono rizično za plovidbu kad je jugo! I veoma je nepredvidljivo, pa opominju sve koji upravljaju plovilima da se pri lošim vremenskim uslovima ne upuštaju u rizik. Jezero je nepredvidljivije od mora, za nekoliko minuta se dignu talasi!

- Metalni čamac, čiji je čun uzak, ima plitak gaz, nije predviđen za plovidbu kad ima talasa. U takvim uslovima ne bi smeli isplovljavati i rizikovati živote - navodi Žarko Lukšić iz UPS. - Nije tajna da se na Skadarskom jezeru čamci za ribolov koriste za prevoz putnika, da plovilima upravljaju i osobe koje nemaju dozvolu za to.

Pročitajte još: NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA NA SKADARSKOM JEZERU: Voda odnela tročlanu porodicu i spasioca

U UPS dodaju da osoba koja upravlja čamcem po zakonu treba imati dozvolu za upravljanje čamcem. Pre polaganja za voditelja čamca u lučkoj kapetaniji treba da obavi lekarski pregled u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Polaže se u Lučkoj kapetaniji. U skladu sa zakonskim propisima Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, čamac je do 12 metara, duža plovila su jahte. Za jahtu je potrebno trogodišnje iskustvo voditelja čamca i nakon toga se polaže za skipera, odnosno mornara motoristu za javna plovila.

Lice koje upravlja plovnim objektom prilikom plovidbe, manevrisanja, pristajanja, privezivanja i odvezivanja, dužno je da postupa na način kojim se ne ugrožavaju ljudski životi i ne nanosi šteta svom i drugim plovnim objektima. Redovnim pregledom čamca utvrđuje se stanje trupa, pogonskih i drugih uređaja i opreme čamca. Motor koji se koristi za konkretno plovilo mora biti upisan na vlasnika plovila. Ako je sve u skladu sa propisima, UPS izdaje sertifikat o baždarenju plovila (da je sposoban za plovidbu), vlasnik sa polisom osiguranja ide u Lučku kapetaniju gde se registruje čamac.

- Na jezeru ima mnogo plovila koja su samogradnja - čunovi. Ako se radi o samogradnji, tada čamci moraju imati i sertifikat o samogradnji, koji daje određena kuća - navode u UPS.

REGISTROVANI ČAMCI

PREMA podacima Lučke kapetanije Bar, registrovanih čamaca na Skadarskom jezeru ima 616. Od ovog broja 543 je registrovano za sport i razonodu, 73 za privredne svrhe - prevoz putnika i devet je za javnu upotrebu.