DESETOMESEČNI dečak, koji je u sredu veče umro u Dečjoj klinici u Podgorici nije imao grip, već je preminuo od posledica respiratornog virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Dr Senad Begić kazao je da je Klinički centar zbog smrti deteta naložio obdukciju.

- Dete čija je smrt prijavljena jutros je laboratorijski obrađen i bio je negativan na virus gripa. Radi se o drugom respiratornom virusu koji je jako opasan, posebno za decu u tom uzrastu. Ovaj virus nema epidemijski potencijal - saopštio je Begić, navodeći da se kod nas grip doživljava kao bezazlena bolest, što nije tako. - U saradnji sa Kliničkim centrom krenuli smo u reviziju svih pacijenata. Trenutno se obrađuju pacijenti od 80 godina i jedan od 50, koji su imali infekcije respiratornih organa. Od gripa je trenutno na bolničkom lečenju 19 pacijenata, dok ih sa simptomom te bolesti na nivou Crne Gore ima 210.

Direktor Dečje bolnice Saša Radović kaže da se u toj ustanovi leči trenutno 101 dete. Šestoro mališana ima grip, a od toga njih petoro se sprema za otpust.

- Respiratorni virus, od kojeg je desetomesečni dečak preminuo je opasan za decu u tom uzrastu, ali nema epidemiološki potencijal - naglasio je Radović.


PROČITAJTE JOŠ - PRVA ŽRTVA OVE GODINE: Dečaka (2,5) pokosio grip, drugom (1) se bore za život

Desetomesečni dečak iz Ulcinja, koji je pre tri dana primljen u Institut za bolesti dece Kliničkog centra u Podgorici druga je žrtva virusa gripa u Crnoj Gori. On je primljen sa ozbiljnim respiratornim problemima, ali mu, uprkos naporima lekara, spasa nije bilo. Pre njega je pod gotovo identičnim okolnostima preminuo i dvoipogodišnji dečak, takođe iz Ulcinja. Nesrećni mališani nisu bili vakcinisani protiv sezonskog gripa, jer po važećim preporukama nisu spadali u rizične grupe.

Tužilaštvo je povodom smrti dečaka pokrenulo istragu, a obaviće se i obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Pod lupom će se naći postupak lečenja, kao i da li su poštovani protokoli. U Kliničkom centru Crne Gore saopštavaju da su zbog pozornosti pojačali rad u Intenzivnoj nezi sa još jednim pedijatrom kao i specijalistom anestezije za reanimacije.

Dr Senad Begović Foto Institut za javno zdravlje

- Lekari su u stalnoj komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje i pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na nivou Crne Gore. Raspolažemo sa dovoljnom količinom leka "tamiflu". Apelujemo na građane da poštuju savete lekara u cilju sprečavanja širenja gripa, a najefikasnija je zaštitna vakcinacija, koja se u domovima zdravlja u Crnoj Gori sprovodi kontinuirano od oktobra za rizične grupe stanovništva za tekuću sezonu. Takođe apelujemo na građane da se pridržavaju opštih mera prevencije, koje podrazumevaju redovno provetravanje prostorija, izbegavanje bliskih kontakata sa obolelima, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde boravi veliki broj ljudi, adekvatnu ishranu sa dosta svežeg voća i povrća i fizičku aktivnosti - poručuju iz KCCG.


PROČITAJTE JOŠ - Od gripa u Hrvatskoj umrlo sedam osoba


KOMPLIKACIJE i SAVET

IZ Instituta za javno zdravlje podsećaju da od sezonskog gripa oboli oko pet do 15 odsto populacije u državi. Ističu da je infekcija za većinu ljudi neugodna, ali nije po život opasna, osim za vrlo mlade, vrlo stare i ljude sa hroničnim bolestima kod kojih je veći rizik za nastanak ozbiljnije bolesti, tj. komplikacija. Bolest ima kratku inkubaciju koja traje od jednog do pet dana. Simptomi su: visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima, kašalj, kijavica, groznica, malaksalost i bolovi u grlu. Preporučuje se mirovanje, uzimanje dosta tečnosti i vitamina, a telesnu temperaturu preko 38 stepeni snižavati lekovima iz grupe antipiretika.