NEKOLIKO stotina građana Bara okupilo se u petak ispred zgrade Opštine gde su istakli da počinjen ekocid, te da je sečom oko 80 čempresa u centru grada napravljeno groblje. Aktivisti SOS za Montenegro istakli su da nakon seče čempresa predsednik Opštine ne zaslužuje da više bude na tom mestu.

Pročitajte još: PRIMORJE U MRAKU: Barani i Ulcinjani celu noć bez struje

Preko 3.000 građana je dalo svoj potpis da se sačuvaju čempresi u Baru. Građani su pitali ko je potpisao rešenje da se poseče na desetine čempresa čiji je vek stoletni, ističući da potpisnika rešenja treba procesuirati. Na zgradi Opštine nalepljena je umrlica čepresima, a nekoliko protestanata je rasulo prazne bele koverte.

Aktivista "SOS za Montenegro" Mirsad Kurgaš je Crnu Goru uporedio sa Palestinom.

- Uništavaju nam more, uništavaju reke, otimaju zemlju, uništavaju šume. U Palestini se narod bori, da li građani Bara žele da pokažu svoj stav, osude poniženje koje su nam juče priredili - kazao je Kurgaš.

Aktivisti "Biram Bar", partije koja participira u vlasti, podsetili su okupljene da su njihovi odbornici podržali stav da je čemprese trebalo sačuvati i naći novu lokaciju za vrtić. Međutim, dr Srđan Kalinić zatražio je da se protest ne politizuje i apelovao na građane da se odazovu u što većem broju, te da se odabere "bolji tajming" za proteste.

Pročitajte još: Barani prave suvenire i privlače turiste

Četvorica Barana su privedena u policiju zbog pasivnog otpora tokom seče stabala zbog gradnje vrtića u dvorištu Gimnazije.

Građani su prošetali od zgrade Opštine do Gimnazije, gde su najavili da će nastaviti sa protestima.

ZAHTEV GRAĐANA

GRUPA građana ranije se obratila i saopštenjem u kojem, između ostalog, navode: "Juče je Bar svedočio pogubljenju jednog parka, čija je važnost za građane dokazana u mesecima koji su prethodili ovom činu. Pogubljeno je i poštovanje koje smo imali prema institucijama, čija je svrha da nas vode ka razvoju i blagostanju. Ugaženo je na glas više od 4.000 građana, koji su potpisali peticiju sa samo jednim zahtevom, a to je da se pronađe druga lokacija za predškolsku ustanovu, kako se ne bi poseklo oko 80 stabala, i kako bi bili ispunjeni uslovi propisani zakonom za izgradnju jedne takve ustanove. Napravili su nam groblje u centru grada, bez potrebe".