Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, kome su Srbi često na meti, neposredno nakon što je govoio o "puzajućoj velikosrpskoj politici" i optužio srpsku decu da ne poštuju hrvatsku himnu, jer ne ustaju dok se ona intonira, izjavio je da Samostalna demokratska stranka Srba "kreira haos", pa se, kako je kazao, potom čude ako nešto ne štima.

Penava je, naime, odbio da komentariše reagovanja te stranke povodom napada na učenika Tehničke škole "Nikola Tesla", koji nastavu prati na srpskom jeziku.

"Takve teze dolaze iz SDS S-a i ne želim uopšte da ih komentarišem, jer ti ljudi kreiraju haos i sada se čude ako nešto ne štima", rekao je Penava za Jutarnji list.

Napad na srpskog mladića, na kojeg su nasrnuli maskirani napadači od kojih jednom lice nije bilo prekriveno, prepoznat je kao kolega napadnutog mladića, ali iz reda onih koji nastavu uče na hrvatskom jeziku.

Pročitajte još - SUKOB MEĐU UČENICIMA: U Vukovaru napadnut mladić koji nastavu pohađa na srpskom

Napad se dogodio u sredu oko 19 časova na Autobuskoj stanici u Vukovaru, a napadnuti mladić je, inače, iz Mirkovca. Prilikom napada on je zadobio lakše povrede.

Deo hrvatskih medija i poslanica SDS S Dragana Jeckov je reagujući na napad izjavila da je on došao kao posledica politike koju vodi vukovarski gradonačelnik, Ivan Penava.

Podsetila je da je Penava na konferenciji za novinare održanoj pre ovog napada, srednju školu "Nikola Tesla" apostrofirao kao problematičnu i onu iz koje, kako je rekao, dolaze učenici koji ne ustaju tokom intoniranja hrvatske himne.

Penava je, naime, govoreći o "puzajućoj velikosrpskoj politici koja se vodi u Vukovaru", pokazao video snimak učenika te škole koji su sedili dok je prilikom utakmice Finala Kupa NS Vukovar u fudbalu ostali da sede za vreme intoniranja hrvatske himne.

"Napad se dešava u vremenima u kojima je gradonačelnik Penava dva dana zaredom označio učenike te škole srpske nacionalnosti i samu školu za nedovoljan patriotizam, za nepoštovanje himne i smestio ih je u kontekst puzajuće velikosrpske agresije, napadajući na taj način ne samo institucije srpske zajednice, ne samo tehničku školu i njeno rukovodstvo, nego i učenike. Pritom je na službene stranice Grada stavio video sa spomenute utakmice, čime je uz video koji postoji na Jutjubu, mogao direktno dati povoda za ovu vrstu napada", rekao je u svom reagovanju Milorad Pupovac.

Pročitajte još - "NOVOSTI" SA SUNARODNICIMA U VUKOVARU: Srbe krive za sve, strahom ih teraju u beg

Iako Penava pred novinarima nije direktno prozvao HDZ, kritikovao je politiku Pupovčevog SDS S, koja podržava aktuelnu hrvatsku vladu.

"Pravo je pitanje ko gradonačelnika vodi u ovu, za njega poprilično riskantnu, avanturu. Pravo je pitanje jesu li oni svesni svih posledica koje ovo može proizvesti po međuetničke odnose i koje može proizvesti po reputaciju Hrvatske u međunarodnim odnosima", rekao je Pupovac.

Penavu je zbog izjave o srpskoj deci iz Tehničke škole u Vukovaru kritikovao premijer Andrej Plenković, koji mu je poručio da on ne vodi politiku stranke.

Čini se, međutim, da Plenkovićeva upozorenja Penavi nisu naročito bitna, jer je on, na primer, uprkos protivljenju premijera, prošle godine organizovao protest veterana tražeći od vlasti, kojom rukovodi stranka u čijim redovima je i sam, da učini nešto na razotkrivanju i procesuiranju nekih ratnih zločina za koje su navodno odgovorni Srbi.