U Beranama je nastavljena tradicija dočeka Pravslavne nve godine na otvorenom.

Uprkos ciči i temperaturi od -7 stepeni, nekoliko holjada građana iz Berana i okoline okupljenih na beranskom šetalištu u ulici Igumana Mojsija Zečevića, dočekali su Pravoslavnu novu godine. Doček su ponovo organizpvali Opština Berane i Turistička organizacija Beranauz sponzorstvo Jelen piva.

Beranci i njihovi gosti dočekali su praznik uz pesmu regionalne zvezde Aleksandra Ace Živanovića. Pubiku je pre njega zagrejao Aki Extreme band.

Beranci su prvi u Crnoj Gori organizovali zajednički doček Pravoslavne nove godine na otvorenom, ali je tradicija prekinuta 2006 godine dolaskom na vlast DPS. Pobedom koalicije ''Zdravo Berane'', na lokalnim izborima u Beranama 2014 godine, ponovo je obnovljen doček, kome osim pravoslavnog življa prisustvuju i brojni građani islamske veroispovesti iz grada na Limu.


PLjEVLjACI DOČEKALI NOVU PRAVOSLAVNU GODINU

PLjEVLjA - U organizaciji Crkvene opštine Pljevlja, Srpske pravoslavne crkve Pljevljaci su po dvadeseti put za redom dočekali Novu pravoslavnu godinu. U centru grada, ispred Hotela „Pljevlja“ dobar muzički program i dobru zabavu su im priredili Ivana Šašić i „Taksi bend“. Kao i prethodnih godina dobar provod je praćen brojnim srpskim nacionalnim pesmama, a prisutni susa oduševljenjem pratila pesme o Kosovu i Metohiji. Dobro raspoloženje je trajalo do ponoć, kadu su predstavnici Srpske pravoslavne crkve prisutnim čestitali dolazak novog pravoslavnog leta, poželevši im mnogo sreće i uspeha.

Nakon dočekau ponoć su se oglasila i zvona sa gradske crkve Svete Petke a prisutni su se ulicama Kralja Petra i Tršovom uputili prema pomenutom hramu gdje je služen Novogodišnji moleban za novo leto koje je stiglo.


I BANjALUKA SLAVILA
 
 
ZA razliku od međunarodne, doček pravoslavne Nove godine organizovan je  na otvorenom i u Banjaluci. U porti Hrama Hrista Spasitelja, program je počeo nastupom etno-grupe "Trag" sa mališanima iz Ansambla narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša".

Posle njih na binu je izašao Gradski tamburaški orkestar Banjaluka. Tamburaši su svirali do ponoći kada je održan moleban u Hramu Hrista Spasitelja.Veliki btoj banjalučana kojinje došao u portu Hrama Hrista Spasitelja samo je dokaz da su se građani najvećeg grada Srpske uželeli veselja.