Kako je lokalna uprava Podgorice zabranila Demokratskom frontu organizovanje proslave pravoslavne Nove godine na glavnom trgu, iz tog političkog saveza su saopštili da su se konsultovali sa mitropolitom Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem, te odlučili da ne prihvataju eventualne rezervne lokacije.

Kako su kazali iz tog političkog saveza “uprkos brojnim opstrukcijama” pravoslavnu Novu godinu će dočekati i proslaviti u hramu Hrsitovog vaskrsenja, gde će mitropolit Afilohije u ponoć služiti moleban.

Pročitajte još: Berane: Pravoslavnu novu godinu čekaju na trgu

- Nikada nećemo pristati da budemo građani drugog reda, a upravo je to lokalna uprava ovim potezom želela. Nismo primetili da je bilo ko sprečavao da se na tom prostoru proslavi kalendarska Nova godina, niti su tada smetale kućice na trgu, koje se sada koriste kao naivni izgovor da se nama zabrani proslava – rekli su iz DF-a.

Kako su dodali, praznični program na gradskom trgu trebalo je da traje od 19. decembra do 10. januara, ali da su iz Opštinske uprave naknadno odlučili da ga produže do 15. januara, kako bi ih sprečili u nameri proslavljanja pravoslavne Nove godine.

Oni su ranije najavili da će doček sa trubačima i poznatim narodnim muzičarima biti organizovan na trgu Nezavisnosti, međutim, nisu dobili dozvolu lokalne uprave.