AVIONA F-16 nema, ostala nam je samo papirnata maketa. Od kupovine „starih kanti“, koje su brojni ugledni stručnjaci smatrali najlošijim rešenjem, nije nas spasila hrvatska pamet, nego izraelska šlampavost i američka pažnja. Ovako počinje veoma kritičan tekst Anamarie Burazer na hrvatskom portalu 24sata.hr povodom propale kupovine borbenih aviona od Izraela.

Pročitajte još:IZRAEL ZVANIČNO SAOPŠTIO: Propao posao oko prodaje aviona F-16 Hrvatskoj

U članku se navodi i da bi nebo iznad zemlje u dogledno vreme moglo ostati bez odbrane, dok je Izrael ostao bez potencijalno jako unosnog posla jer raspolaže sa još stotinak ovih letelica koje bi želeli da prodaju.

- Ova Vlada je sve napravila, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema finansijske štete ni obaveze - rekao je ministar obrane Damir Krstičević, uveravajući javnost da će Hrvatska sigurno imati ratno vazduhoplovstvo.

Pročitajte još: KOLINDA RAZOČARANA POSLE NEUSPELE NABAVKE F-16: Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo spalo na tri loša aviona

Sličnu izjavu dao je i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

- Kupoprodajnog ugovora nema, on nije potpisan i nema nikakve štete za Hrvatsku. Ono što možemo reći jeste da smo sve napravili u dobroj veri. Ako se pokaže da ovaj projekt neće moći da se dovrši, Vlada tu odluku, kao što ju je donela, može i poništiti – rekao je Plenković

Autorka smatra da se epilog ove priče može naslutiti i da će ispasti da je “vuk pojeo magarca”.

Podsetimo, ugovor u vrednosti od pola milijarde dolara bio je zaključen u martu 2018. godine, ali su se tome suprotstavile SAD. Američki ministar odbrane Džejms Matis je definitivno odbio da da saglasnost Izraelu za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

- U avionima koje nameravate da prodate Hrvatskoj ne sme biti ništa što nije američko - navodi se u pismu koje je iz Stejt Departenta poslato izraelskoj strani, a nakon što je Kongres odobrio prodaju "ogoljenih" aviona F 16 Hrvatskoj, bez izraelske nadogradnje.