Crnogorski pršut – peti zaštićeni proizvod
17. 12. 2018. u 12:37
Naselja iz regiona proizvodnje ''Crnogorskog pršuta'', nalaze se u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar
Foto Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore
"Crnogorski pršut" novi je, peti po redu, zaštićeni proizvod u Crnoj Gori.
Ovo je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje napominje da su proceduru zaštite naziva ovog proizvoda geografskom oznakom u ovom resoru inicirali proizvođači pršute sa Cetinja, okupljeni u ''Udruženju crnogorski pršut'', u kome su preduzeća: Zrnožit, Martex, Interproduct, Monstate, SNJ Gornič, DDR commerce, Mianja, Nani prom.
Pročitajte još - Crnogorci traže od Brisela registraciju pršuta
-Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje, duga tradicija proizvodnje i dobra reputacija ovog proizvoda, koja prevazilazi granice regiona proizvodnje, ali i Crne Gore, osnova su zaštite „Crnogorskog pršuta“. kao specifičnog i autentičnog proizvoda. Uticaj geografskog okruženja, klime, ali i umeća u primeni posebne, vekovima primijenjivane recepture u proizvodnji, zaslužni su što je crnogorska pršuta cenjena među potrošačima, posebno turistima koji posećuju Crnu Goru.
Pročitajte još - NATO pršut ne miriše
Naselja iz regiona proizvodnje ''Crnogorskog pršuta'', nalaze se u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar. Nadmorska visina u regionu proizvodnje varira od 500 do 1.500 metara.
Foto Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore

Region proizvodnje se, zahvaljujući blizini mora i Skadarskog jezera, odlikuje umereno-kontinentalnom klimom, sa sušnim i toplim letima i umereno hladnim zimama, kažu iz Ministarstva poljoprivrede, iz koga ističu da je ovaj trajni suvomesnati proizvod dobijen od buta svinja, suvo soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja.

Foto Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore
-Proces proizvodnje ''Crnogorskog pršuta'' traje najmanje godinu dana. Pored modernizacije proizvodnih pogona, primena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka osim morske soli, uz proces dimljenja sagorevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom koji ima prepoznatljiv miris, teksturu i bogastvo ukusa, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.
Петар Кочић
17.12.2018. 13:20
Само што се не каже да се главни састојак , свиња , увози из Србије !
Prvi zasticeni proizvod je MILO pa ČOJSTVO, JUNAŠTVO, POŠTENJE pa PRŠUT
Ђетаљи, да се моментало жалите Холанђанима што вам присвајају заштићени бранд. пс: Штета па не знају гусле да свирају.
@Петар Кочић, месо је холандскон
@МујоЗагреб - Раније су увозили месо из Војводине. Где су Црногорцима свиње... и кукуруз?!
Komentari (8)