U Crnoj Gori je Specijalni policijski tim realizovao akciju ''Zeta'' i uhapsio 12 osoba. Pdonete su krivične prijave protiv 13 fizičkih i 12 pravnih lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje lažnog stečaja putem pomaganja.


Pročitajte još:
Uhapšeno 13 ljudi zbog droge i oružja, zaplenjena veća količina narkotika i pušaka


- Primenjujući naredbu Višeg suda u Podgorici, službenici Specijalnog policijskog tima su izvršili pretres stanova i drugih prostorija na 16 lokacija u Podgorici, Cetinju i Budvi, a po nalogu Specijalnog državnog tužioca lišili su slobode 12 osoba, dok se za jednom traga, saopštila je Uprava policije, uz napomenu da je Podgričanin D.K., kako se sumnja, u periodu od oktobra 2016. godine do danas na teritoriji Crne Gore organizovao kriminalnu grupu na način što je osnovao dva preduzeća na svoje ime, te na povezana lica J.K, Đ.K. i J.K. još tri preduzeća, preko kojih se bavio isključivo fiktivnim poslovima.

- Preko navedenih preduzeća, D.K. je, sumnja se, većem broju preduzeća sa teritorije Crne Gore, čiji su vlasnici P.R, M.G, F.L, M.P, G.M, V.A, N.A. i Z.Č, omogućavao izvlačenje dobiti stečene poslovanjem preduzeća koja se vlasnicima preduzeća vraćala u gotovini, čime su državnom budžetu pričinili štetu za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova u ukupnom iznosu od preko 500.000 evra, saopštava Uprava policije, uz pojašnjenje da je D.K. sačinjavao fiktivne fakture sa unapred dogovorenim iznosom novca preduzećima koja su primala tu fakturu, nakon čega bi ta pravna lica odmah izvršila uplate sa dogovorenim iznosom sa fakture na žiro račune nekih od pet preduzeća kojim je upravljao D.K.

- Nakon uplate D.K. je, sumnja se, podizao novac sa žiro računa svojih preduzeća, najčešće na ime materijalnih troškova, i vraćao novac uplatiocu, a za sebe zadržavao određenu proviziju. Na ovaj način preduzeća koja su vršila uplate fiktivno su uvećavala ulazni PDV čime su, kako se sumnja, umanjivala svoje poreske obaveze prema Budžetu Crne Gore za iznos PDV i poreza na dobit za svaku fakturu ovakvog načina poslovanja. Nakon određenog perioda ovakvog načina poslovanja D.K. je preko S.M, sumnja se, pokretao i okončavao stečajni postupak u preduzećima koja su bila, zbog poreskog duga, blokirana od strane Poreske uprave, tvrdi crnogrska policija.