ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA


DVE osobe su privedene od strane policije, dok je jedna završila u bolnici posle incidenta koji se dogodio tokom ceremonije otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu, na 19. godišnjicu njegove smrti.

Naime, jedan muškarac je uzviknuo "Tuđman je zločinac". Tada je došlo do guranja i udaranja, a kako se dobacivanja nastavilo, policija je privela dvojicu muškaraca. Jedan od demonstranata je pretučen i prevezen u bolnicu.

Pročitajte još - Kitarović otkrila spomenik Tuđmanu u Zagrebu

Ovo je prvi spomenik Tuđmanu u Zagrebu. Visok je 4,2 metra i najavljen je kao "najveći i najlepši" od svih postavljenih širom Hrvatske. Nalazi se na samom ulazu u grad, a na svečanosti je bio ceo hrvatski politički vrh, na čelu sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. Sam spomenik je blagoslovio kardinal Josip Bozanić, a među prisutnima su bili i članovi porodice Tuđman. Stjepan Tuđman, sin prvog hrvatskog predsednika je uoči postavljanja spomenika rekao da to "nije njegov otac".

Hrvatski gradovi su se i do sada takmičili ko će da ima najmonumentalnijeg Tuđmana, tako da je u Bibinjama postavljen kip visok 2,7 metara, u Osijeku 3,5 metara, Kaštel-Lukšiću četiri metra. I mnogi drugi hrvatski gradovi imaju "svog Tuđmana", od Benkovca, Imotskog, Knina, Slavonskog Broda, Splita do Velikog Trgovišća gde je bivši predsednik rođen.

A kada je reč o spomenicima mnogi izazivaju podsmeh. Jer na jednom Tuđman umesto pantalona ima neku stilizovanu suknju sa hrvatskim grbom. Neki su poluumetnici želeli da prikažu Tuđmana kao mitsko biće, a posebno je smešan spomenik postavljen u Biogradu gde Tuđman izgleda kao penzioner koji je zadremao na klupi. U Pločama Tuđman blešti u zlatu i neodoljivo podseća na "velike vođe" iz Severne Koreje, a krajnje je smešan i spomenik u Pridragi na kojem dominiraju naočare.