Slovensko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv desničarskog političara i vođe "Štajerske straže" Andreja Šiška, kojeg tereti da je prilikom postrojavanja te paravojne skupine pozivao na promenu ustavnog poretka, saopštilo je u petak mariborsko tužilaštvo.

Šiško se nalazi u pritvoru od septembra, a uhapšen je pošto se na društvenim mrežama pojavio video snimak u kojem članove svoje paravojne grupe, od kojih su neki na snimku bili naoružani, na postrojavanju i poziva ih da sruše najviše predstavnike vlasti, prenosi Hina.

Tužioci su saopštili danas da su optužili Šiška za podsticanje dela protiv ustavnog poretka.

Oni su zatražili da on bude u zatvoru do sudske odluke o potvrđivanju optužnice i potencijalnog suđenja, navodi AP.

Pročitajte još - SLOVENIJU TRESE SKANDAL: Objavljen snimak naoružanih i maskiranih ljudi koji se pripremaju za "odbranu granice" (FOTO/VIDEO)

Šiško je bivši vođa navijača poznat po svojim antiimigrantskim uverenjima. On je rekao da je video koji je postavio provokacija i opisao svoju grupu kao "čuvare".

Vrhovni sud, koji je ranije ustanovio je da je celokupno delovanje Šiška, koji je još početkom 2017. pretio predsedniku tadašnje vlade Miri Ceraru, pa sve do osnivanja "Štajerske straže", i njegov poziv sličnim paravojnim skupinama na moguću nasilnu promenu ustavnog poretka, u ovoj je fazi pravosudnog postupka dovoljan za podnošenje optužnice protiv njega.

Šiško je šef vanparlamentarne stranke Ujedinjena Slovenija. Na predsedničkim izborima 2017. osvojio je 2,21 odsto glasova. On se, takođe, kandidovao za gradonačelnika Maribora iz pritvora prošlog meseca kada je osvojio 1,43 odsto glasova.