U LOKALNOJ upravi u Rožajama počela je primena Sanacionog programa, zbog duga od 14 miliona evra, nastalog uglavnom za vreme četvorogodišnjeg perioda u kome je vlast vršila Bošnjačka stranka.

"Novosti" saznaju iz pouzdanih izvora u vrhu opštinske vlasti u Rožajama, da će do kraja ove godine posao izgubiti oko 50 ljudi od oko 220 zaposlenih u lokalnoj upravi, kojima se za plate i doprinose duguje iznos veći od tri miliona evra!


PROČITAJTE JOŠ:
Crna Gora daje 400.000 dolara za zdravstvo u Avganistanu!?

- Moramo da smanjimo broj radnika. Neće biti novih zapošljavanja. Sve treba svesti na optimalan broj. Na to nas obavezuje zakon - kaže Ejup Nurković, koji je pre četiri meseca ponovo zaseo u fotelju predsednika opštine. "Pritegnut" u stranci, ali i pod pritiscima novih koalicionih partnera (DPS) na čiji ulazak u vlast su Bošnjaci morali da pristanu, kako bi se spasli raspada opštinske kase, Nurković je nevoljno pristao da sprovede u delo mere Sanacionog plana.

Ovaj plan podrazumeva da se do kraja sledeće godine otpusti 100 zaposlenih u lokalnoj upravi.

- Stanje u Rožajama i lokalnoj upravi je bilo mnogo bolje dok smo mi obavljali vlast u Rožajama. Poznato je da smo bili među sedam najlikvidnijih opština u Crnoj Gori. Danas je drugačije - imamo enormno visok dug upravo zahvaljujući nekontrolisanoj potrošnji budžeta - kaže predsednik OO DPS Rožaje Bećir Kalač, čija partija je zahtevala kao uslov za ulazak u vlast upravljanje opštinskim finansijama, čemu se BS žestoko protivi u pregovorima koji se odvijaju daleko od očiju javnosti.


PROČITAJTE JOŠ:
ŠEF CRNOGORSKE DIPLOMATIJE O SLUČAJU BRANKE MILIĆ: Srbija neće držati begunca

KRITERIJUMI ZA OTKAZ

- KRITERIJUMI za otpuštanje će biti opšte poznati. Znači struka, godine staža, mišljenje šefova službi - kaže Nurković, koji odgovara na optužbe iz DPS da su sve vreme mandata zapošljavali samo članove Bošnjačke stranke.