ISKRA koja je ujedinila Crnu Goru i Srbiju, kao ideja je stara, i svaka je generacija imala aktivan odnos prema tom događaju, stavljala ga u svoj politički program. Brojna su dokumenta o tome i nedoumice, razlike, htenja i ideje ujedinjenja, koja se dugo nose.

Pročitajte još: SKANDAL U PLjEVLjIMA: Zabranili Akademiju o ujedinjenju sa Srbijom

Teško je naći prihvatljivo rešenje za sve ujedinitelje. Razlike su se pojavile u pogledu statusa Crne Gore u toj novoj državi, i ta podela koja se po tom osnovu pojavila i na Podgoričkoj skupštini i u vreme Podgoričke skupštine nastavila se i u Drugom svetskom ratu. Sa današnje tačke gledano, niti su pobednici "bjelaši" niti "zelenaši", nego su pobedili "crveni", da bi i oni posle izvesnog vremena izgubili bitku. Drugim rečima, svako vreme nosi svoje breme.

Ovako, za "Novosti", profesor istorije dr Zoran Lakić, član Crnogorske akademije nauka i umetnosti, komentariše događaj koji posle jednog veka deli Crnogorce. Na pitanje da li su predstavnici "zelenaša" u Podgoričkoj skupštini 1918. bili za ujedinjenje, odgovara potvrdno.

Istoričar kaže da tada niko nije nudio bolje rešenje od tog ponuđenog. I da su ujedinjenje prihvatili i narodni predstavnici, uključujući i one iz bloka "zelenaša".

Pročitajte još: Srbi i Crnogorci su jedan narod

- Ugled Crne Gore je znatno porastao zahvaljujući oslobodilačkim borbama u Prvom svetskom ratu, kada je Crna Gora još više proširila svoju teritoriju. Znači, gospodar Crne Gore sanjao je upravo tako veliku Crnu Goru, a u sebi i za sebe vodio je nenajavljenu utakmicu sa prijateljskom Srbijom, sa kojom se i orodio da bi Crna Gora i teritorijalno bila veća od Srbije kako bi po tom osnovu gospodar Crne Gore imao prvenstvo nad Srbijom.

Učesnici Podgoričke skupštine


KOROTUJU SKUPŠTINU IZ 1918!

OD subote veća svetla ispred zgrade SO Podgorica ugašena su i tako će biti do četvrtka! Na taj način lokalna i državna vlast iskazuju odnos prema Podgoričkoj skupštini održanoj od 24. do 29. novembra 1918, kada se voljom tadašnjih poslanika Crna Gora ujedinila sa Srbijom.