U STAROM gradu u Baru, polovinom novembra otvorena je restaurirana crkva Svete Katarine, jedan od najznačajnijih spomenika kulture na našem prostoru iz 14. veka i jedno, po oceni stručnjaka, od najlepših zdanja srednjovekovne arhitekture. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsednik Opštine Bar Dušan Raičević, koji su otvorili obnovljeni objekat, najavili su i rekonstrukciju Arhiepiskopske palate, realizaciju projekta kreativne industrije u Starom gradu.

Pročitajte još: OTKRIĆE U GRČKOJ: Lociran drevni antički grad Teneja

Predsednik Opštine Bar je izrazio uverenje da je ovo početak revitalizacije objekata u Starom gradu. Raičević je podsetio da je ovo prvi objekat koji je restauriran posle 1988. godine u Starom gradu, spomenik kulture prve kategorije - crnogorska Pompeja.

Ministar kulture podsetio je da je Stari Bar izabran za reprezentativnu Tentativnu listu svetske baštine Unesko, čime je otpočeo dugotrajan i značajan proces adekvatne valorizacije, zaštite i očuvanja njegovih izuzetnih vrednosti.

Pročitajte još: Čudesna dolina Poblaćnice čuva tragove davnih ljudskih zajednica

Ministar Bogdanović istakao je da Crkva Svete Katarine danas predstavlja jedno od najznačajnijih kulturnih dobara Starog grada, prostora koji je svojevrsni muzej arhitekture na otvorenom.

Predsednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da su konzervatorsko-restauratorski radovi na Crkvi Svete Katarine započeti 12. marta i u kontinuitetu su trajali sve do 21. septembra.

VASKRSLA IZ PEPELA

- MALO toga je ostalo sačuvano u ovom drevnom gradu, ali naporom svih nas uspeli smo da ovu lepoticu podignemo iz pepela. Taj poduhvat veći je nego što se čini na prvi pogled jer smo uspeli da smognemo snage da ovaj divni spomenik ostavimo našim pokolenjima - kaže arheolog Mladen Zagarčanin.