Prva savremena vojna baza, po standardima NATO, biće izgrađena u Andrijevici, saznaju "Novosti". To je potvrđeno i u sredu po podne, boravkom ministra odbrane Predraga Boškovića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutina Dakića u ovom mestu, čiji se delovi teritorije graniče sa Albanijom i dodiruju sa Kosovom i Metohijom.

Pročitajte još: BEZ NATO ORUŽJA U CG: Alijansa neće graditi vojne baze na Balkanu

Nova kasarna Vojske CG biće izgrađena u gradskom naselju Prljanije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane, što će po oceni ministra Boškovića unaprediti život cele opštine.

Čelnici opštine Andrijevica su saopštili da su apsolutno spremni da izađu u susret potrebama Ministarstva odbrane i VCG. Reč je o prostoru od oko 40.000 kvadrata. Bošković je kazao da je kasarna u Andrijevici značajna ne samo za tu opštinu, već za celu državu, obzirom na to da VCG na taj način širi svoju mrežu i pozicionira se u mestima gde ima dugu tradiciju. On je istakao da se, kada je reč o kasarni, ne govori samo o pripadnicima vojske koji će u njoj raditi.

Pročitajte još: NATO U CRNOJ GORI: Baze na kamenu ili obali?

- U ovom gradu je nekada bila komanda graničnog bataljona. Crna Gora mora da zadovolji standarde kao nova članica NATO, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Najavljena je i izgradnja stanova za zaposlene u bazi.

- Vrhovni savet odbrane je doneo odluku da se u Andrijevici formira organizaciona jedinica Vojske Crne Gore. Radi se o elitnoj pešadijskoj jedinici čije formiranje mora da zadovolji propisane NATO standarde. Precizirano je da se jedinica mora formirati do 2020. Pre toga će se, nakon odabira lokacije, krenuti s izgradnjom neophodnog objekta i svih drugih pratećih sadržaja. Ti radovi bi trebalo da počnu narednih meseci - kazao je nedavno za "Novosti", predsednik opštine Srđan Mašović.

Područje opštine Andrijevica strateški je veoma značajno zbog blizine Kosmeta i Albanije.

Inače, nova baza nosiće ime znamenitog junaka vojvode Miljana Vukova Vešovića, koji je oslobađao Vasojeviće od Turaka i uradio dosta na njihovom pripajanju podlovćenskoj Crnoj Gori...

KARAULE

U vreme SFRJ i JNA, a i kasnije, u Andrijevici je osim komande graničnih jedinica nadomak centra grada, postojalo i devet karaula na granici prema Albaniji. Posle nestanka SCG one su praktnično sve uništene, samo je ona u Jošanici pretvorena u "Avanturistički dom".