PROGON i državni teror nad Demokratskim frontom nastavlja se i poslednjim potezom režima u Podgorici kada su doneli odluku da meni i Milanu Kneževiću ponovo oduzmu pasoše. To je školski primer kako se silom i represijom onemogućava funkcionisanje najveće opozicione grupacije u Crnoj Gori. Sudovi rade po uputstvima vrha vlasti, kao njihova ekspozitura, i sve odluke se donose u malom krugu ljudi koji pokušavaju da nanesu štetu DF, najvećem protivniku režima.

Ovako, za "Novosti", komentariše najnovije poteze Višeg suda u Podgorici predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić. On dodaje da se radi o političkoj, diskriminatorskoj odluci, da se dvojici srpskih političara iz Crne Gore onemogući komunikacija sa političarima i intelektualcima, prvenstveno iz Srbije, Rusije i Republike Srpske, kao i sa određenim adresama iz EU:

- Obrazloženje vređa zdrav razum i nijednim slovom se ne objašnjava zašto su nama ponovo oduzeti pasoši, već se ističe da smo putne isprave koristili za prelazak granice uz nabrajanje koliko je puta to uradio Knežević, a koliko ja. Da se pasoš koristi za prelazak granica je jedno od "većih otkrića" režimskih sudija i njihovih nalogodavaca.

Na pitanje zbog čega se to radi, odgovara:

- Sve je to deo opšte atmosfere, neviđene antisrpske histerije u kojoj režim traži protivnike na svim stranama, od sveštenstva, intelektualaca, političkog vrha Srbije, do političkih predstavnika srpskog naroda iz Crne Gore. Sve se to mora shvatiti ozbiljno i srpski narod, od Banjaluke do Beograda i Podgorice, mora da reaguje razumno i pokaže jedinstvo.

PROČITAJTE I: ANDRIJA MANDIĆ PORUČUJE: Srbi u Crnoj Gori diskriminisani

Mandić dodaje da se sve "uklapa" u najavljene proslave povodom stogodišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

- Obeležavanje velike Skupštine srpskog naroda može da smeta samo onima koji su se odrekli svojih predaka i za koje istorija Crne Gore počinje od Jajca 1943. i referendumske krađe iz 2006. godine - ističe Mandić. - Moram da primetim da su se ideologija i duh Sekule Drljevića duboko usadili u delove crnogorske vlasti, i to nije dobro.

Naposletku, ističe Mandić, šta reći o režimu kojem smeta Matija Bećković, najveći živi pesnik srpskog jezika.

- Problem je što vlast u Crnoj Gori poistovećuje sebe sa državom, i kada ih neko kritikuje, oni to smatraju kritikom države, što je svojevrsno ludilo - kaže Mandić.

PISMO NA EVROPSKE ADRESE

LIDERI DF Andrija Mandić i Milan Knežević uputili su pismo predsednicima Srbije, Rusije, Francuske i drugim visokim predstavnicima evropskih institucija. U njemu ističu da u Evropi danas "ne postoji progonjeniji politički savez od DF, čiji se lideri nalaze u nekoliko sudskih procesa, a funkcioneri u protivzakonito određenim višemesečnim pritvorima". Traže da se zaustave "kafkijanski progoni".